Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Rabinii îl acuză pe Șor de lipsă de respect față de strămoși

24 ian. 2017,, 17:00   Societate
8006 10

Life.ru a aflat că unul dintre cele mai vechi cimitire evreiești în Europa, situat în orașul Orhei, s-a transformat într-un pustiu.

Din cauza alunecărilor de teren, mormintele din cimitir ajung adînc sub pămînt, în plus, locurile de înmormîntare sînt distruse de vandali.

În acest context, comunitatea evreiască locală s-a arătat indignată de faptul că primarul orașului, soțul lui Jasmine, Ilan Șor, este indiferent față de ceea ce se întîmplă, deși este evreu. Rabinii locali l-au acuzat pe Șor că „își uită rădăcinile” și au lansat o petiție împotriva lui. Petiția a fost plasată pe portalul Change.org.

„Am fost nevoiți să scriem petiția pentru a atrage atenția societății asupra acestei probleme. Și dacă solicitările noastre iarăși nu vor fi auzite, vom fi nevoiți să căutăm adevărul în instanță sau să cerem demisia primarului orașului Orhei, Ilan Șor”, scrie în petiție.

Unul dintre rabini (care a dorit să-și păstreze anonimatul) a comentat pentru Life situația creată.

„Cimitirul aparține statului, care este obligat să-l îngrijească. În fiecare an aproximativ 100-300 de mii se alocau pentru acțiuni antialunecare. De la Chișinău se aducea tehnica, oameni. Mult se fura, se mergea în zadar. Nimănui nu-i pasă de cimitirul evreiesc. I-am scris procurorului. Atunci cînd a fost adusă tehnica, au fost făcute găuri uriașe în pereții gardului, pe care oamenii l-au demolat, luînd cîte o cărămidă. Aici e un teren viran, aici pășteau și vitele pe vremuri. Acesta și acum este viran. Deseori găsim seringi, vedem narcomani”, a spus rabinul.

Potrivit lui, vandalii nu numai că profanează mormintele din cimitir, dar și sparg ferestrele din sinagoga orașului.

„Șor stă acasă. I-am adresat mai multe întrebări, el nu a spus «nu», a spus că va face ceva. Pe vremurile lui Șor se spărgeau ferestrele în sinagogă, poliția nu face nimic, ne spune să punem paza și să instalăm camere de supraveghere. Nimănui nu-i pasă, de aceea se mișcă atît de încet. Încă trei ani în urmă, în fiecare lună se spărgea cîte un geam, oamenii treceau, vedeau totul, nimănui nu-i pasa, nimeni nu se revoltă, a adăugat rabinul.

El a menționat că petiția elaborată anterior poate corecta situația teoretic.

„Fiecare cuvînt, fiecare acțiune are importanță”, a adăugat rabinul.

Și Ilan Șor a comentat situația creată. El a menționat că ordinea la cimitirul evreiesc face parte din planurile sale pentru viitorul apropiat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?