X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Proprietăți de lux şi afaceri necunoscute ale şefei contabilităţii de la Primăria Chişinău

24 ian. 2017,, 14:30   Capitala
9647 2

Eugenia Ciumac, şefa Direcţiei evidenţă contabilă şi analiză economică a Primăriei Chişinău, locuieşte într-un imobil de lux de pe strada Trifan Baltă din Chişinău.

Femeia susţine în Declaraţia de venituri pentru anul 2015, că are imobilul în folosință.

Funcţionara susţine că are venituri modeste, la fel, duce un trai modest. În realitate, mai multe voci din anturajul Eugeniei Ciumac susţin că aceasta duce o viaţă de lux, fiind implicată, împreună cu cei trei fraţi ai săi, în mai multe afaceri, în special imobiliare, având în proprietate două hoteluri, unul de 4 şi altul de 3 stele, şi o pensiune, arată o investigație realizată de ”Crime Moldova”.

Eugenia Ciumac, născută Potorac, ajunge contabil – şef la Primărie, în septembrie 1996, atunci când la cârma instituţiei se afla Serafim Urechean. Este unica funcţionară din Primăria Capitalei, care deţine o funcţie de conducere de mai bine de 20 de ani.

Eugenia Ciumac este membră a Clubului Rotary Chişinău, despre care se spune că este un club controlat de masonerie. Rotary Club Chişinău întruneşte mai multe elite, fiind antrenate în acţiuni caritabile.


Casa de milioane în care locuieşte Eugenia Ciumac

Eugenia Ciumac locuieşte într-o casă de milioane de pe strada Trifan Baltă din aşa numitul cartier al Ciocârliei din municipiul Chişinău. Este un cartier de elită, în care se înalţă adevărate palate ale familiei fostului preşedinte, Vladimir Voronin, procurorului general, Eduard Harunjen, fostului vice-comisar al municipiului Chişinău, Vladimir Covali, a mai multor foşti şi actuali funcţionari publici de rang înalt, avocaţi de prestigiu şi oameni de afaceri.

Casa este una somptuoasă, de culoare albă, înconjurată de un gard înalt. În curte este amenajat un loc acoperit pentru parcarea automobilului, în spate se află o terasă şi o grădină.

Potrivit datelor cadastrale, imobilul are 155.8 metri pătraţi şi a fost finisat în aprilie 2011, de către soţii Valentina şi Nicolae Tricolici. Valentina Tricolici, născută Potorac, este sora mai mare a Eugeniei Ciumac.

Nicolae Tricolici este fondatorul brandului Supraten, o reţea de magazine şi de producere a materialelor de construcţie, a cărei cifră de afaceri este de circa 800 de milioane de lei pe an. Surse din anturajul Eugeniei Ciumac susţin că funcţionara ar avea o anumită parte în afacerea respectivă.

La jumătate de an după ce soţii Tricolici dau casa în exploatare, potrivit datelor cadastrale, vând jumătate din imobil Corneliei Ciumac, fiica Eugeniei Ciumac, care atunci avea doar 21 de ani. Cealaltă jumătate de casă este oferită cu titlu de donaţie lui Eugen Potorac, fiul din prima căsătorie al contabilei de la Primărie.

Hotelul şi pensiunea Eugeniei Ciumac

Mai multe surse de la Primăria Chişinău, dar şi din mediul angajaţilor familiei Potorac, susţin că Eugenia Ciumac este co-proprietară a Hotelului „Iris” de 4 stele de pe strada Petricani 17, din Chişinău.

Terenul pe care este construit hotelul a fost luat în arendă de către firma Vipostal. În calitate de fondator şi administrator al SRL Vipostal figurează Victor Potorac, fratele Eugeniei Ciumac. La fel, şi clădirea, este înregistrată pe numele lui Victor Potorac.

Relaţia cu vice-primarul şi ordinul Gloria Muncii

Eugenia Ciumac are o relaţie de mai mulţi ani cu Mihai Furtună, care a deţinut din 2001 până în 2012, funcţia de vice-primar pentru economie a municipiului Chişinău. De semnătura lui Furtună depindeau autorizaţiile de funcţionare a tuturor întreprinderilor din Chişinău, începând de la o simplă gheretă până la supermarket. În afară de aceasta, de semnătura lui Furtună a depins mai bine de 10 ani şi locaţiunea încăperilor şi a terenurilor din Chişinău.

Cei doi sunt văzuţi împreună la toate ceremoniile de familie şi evenimente mondene.

La începutul anului 2012, Mihai Furtună demisionează din funcţia de vice-primar de Chişinău, iar în aprilie, acelaşi an, este numit de către Nicolae Timofti, consilier prezidenţial pentru economie.

În noiembrie 2013, Eugenia Ciumac este decorată cu ordinul „ Gloria Muncii” pentru „muncă îndelungată şi prodigioasă în sistemul financiar-bancar, contribuţie la promovarea politicii monetar-creditoare şi merite în consolidarea disciplinei financiare de stat”.

Mandatul de consilier al lui Mihai Furtună a expirat odată cu mandatul de preşedinte al lui Nicolae Timofti. La final de mandat, Timofti l-a decorat pe Furtună cu „Ordinul Republicii” pentru „ muncă îndelungată și prodigioasă în organele administrației publice, contribuție substanțială la promovarea transformărilor social-economice și activitate organizatorică intensă”.

Ce declară Eugenia Ciumac în Declaraţia de venit

Deşi locuieşte în casa de pe strada Trifan Baltă, cel puţin din anul 2012, Eugenia Ciumac a trecut-o în Declaraţia de venit abia în anul 2015.

Potrivit Declaraţiei de venit pentru anul 2013, şefa contabilităţii de la Primăria nu avea nici casă, nici masă.

În Declaraţia de venit pentru anul 2015, funcţionara declară imobilul, care este estimat cadastral la 1 million 319 mii mii de lei. Ciumac recunoaşte în declaraţie că deţine în folosinţă imobilul, începând cu anul 2011.

Tot în Declaraţia pentru anul 2015, Eugenia Ciumac indică că şi -a procurat un automobil BMW, produs în anul 2008, care ar fi costat-o 37 de mii de lei. Funcţionarii de la Primărie susţin că Eugenia Ciumac circulă anume cu acest automobil.

Eugenia Ciumac indică drept principale surse de venit salariul de aproape 109 mii de lei pe an, pensia de aproape 55 de mii de lei pe an şi puţin peste 7 mii de lei primiţi pentru calitatea de membră a Consiliului de administrare a SA Edilitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?