Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Filip a spus de ce asistență externă va beneficia Moldova

23 ian. 2017,, 12:00   Economie
4878 22

Valoarea totală a mijloacelor externe deblocate pentru Moldova doar în 2016 a constituit aproximativ 500 de milioane de euro.

Acest fapt a fost remarcatde prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, care a făcut bilanțul activității guvernului condus de el, relatează NOI.md. Potrivit lui, pentru următorii cîțiva ani au fost deja deblocați peste 350 de milioane de euro.

Pavel Filip a precizat că experții prognozează o creștere a PIB-ului Moldovei de 3,5 la sută, iar rata inflației înregistrată în 2016 la nivelul de 2,4 la sută a fost al doilea cel mai scăzut indicator al inflației anuale pe parcursul celor 25 de ani de independență a țării.

Potrivit premierului, toate aceste cifre și toți acești indicatori permit aprecierea cu optimism a perspectivelor economice ale anului 2017.

Premierul a reamintit că deblocarea asistenței financiare externe a fost posibilă datorită depășirii de către autorități a crizei politice și social-economice, implementării de către Guvern, în strînsa și eficienta cooperare cu Parlamentul, a Foii de parcurs a reformelor prioritare coordonate cu Uniunea Europeană, precum și datorită semnării noului acord cu FMI, ceea ce a contribuit la restabilirea încrederii pentru Moldova, în special, la restabilirea încrederii în țară a partenerilor de dezvoltare și a investitorilor.

Pavel Filip a reamintit că în noiembrie 2016 Moldova a semnat cu FMI un nou acord în valoare de circa 180 de milioane de dolari pentru susținerea viitoarelor reforme structurale.

Recent Agenția Internațională de Rating Moody's Investors Service a îmbunătățit prognoza ratingului de credit al Moldovei de la B3 negativ la stabil. Totodată, Comisia Europeană a aprobat noul program de asistență macrofinanciară pentru Moldova în valoare de 100 de milioane, dintre care 40 de milioane de euro vor fi acordați sub formă de granturi, iar 60 de milioane de dolari – sub formă de credite preferențiale.

Premierul a declarat că Guvernul va continua să implementeze reforme importante care vor permite să îmbunătățească bunăstarea cetățenilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?