X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

„Guvernul încearcă doar să micșoreze cheltuielile”

21 ian. 2017,, 10:00   Politică
4033 9

Deblocarea finanţării externe este singurul aspect pozitiv al anului de guvernare a prim-ministrului Pavel Filip", consideră politologul şi economistul Victor Ciobanu.

Solicitat de reporterul agenţiei INFOTAG, el a subliniat că, dacă nu ar fi încheiat noul Memorandum cu FMI şi fără susţinerea financiară a Uniunii Europene, Guvernul pur şi simplu nu ar fi făcut faţă achitării necesităţilor elementare ale populaţiei.

"Însă mai mult nu a putut realiza. Toate celelalte acţiuni şi reformele declarate nu sunt decât o publicitate. Guvernul lucrează pentru imaginea sa, dar nu pentru binele cetăţenilor. Şi, deşi Pavel Filip declară că Moldova a depăşit situaţia de criză şi că noile reforme îmbunătăţesc situaţia din ţară, 90% din populaţie nu simte aceasta", a spus Ciobanu.

În opinia directorului Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul", Igor Munteanu, Guvernul Filip "nu implementează reforme adevărate, ci doar încearcă să micşoreze cheltuielile pentru întreţinerea instituţiilor publice".

"Filip declară despre reforma procuraturii, reforma administraţiei centrale, a sistemului educaţiei, în urma cărora se va reduce numărul ministerelor, instituţiilor de învăţământ, procuraturilor. Însă viaţa nu va deveni mai bună dacă nu se vor face schimbări în activitatea acestor instituţii. Iar aşa ceva nimeni nu face şi toate structurile de stat vor lucra la fel de ineficient ca şi mai înainte", consideră expertul.

El a menţionat că progresul, dacă totuşi există, reiese exclusiv din cerinţele partenerilor străini şi nicidecum din programul de guvernare al autorităţilor moldovene.

"Ca să obţină bani, Moldova trebuia să îndeplinească cinci-şase precondiţii din partea UE şi şase precondiţii din partea României. Guvernul le-a îndeplinit, parţial. Dovadă este acelaşi nivel înalt de corupţie ca şi în anul trecut. Şi chiar dacă autorităţile afirmă că acţionează transparent, în realitate nu este aşa. Să luăm, spre exemplu, procedura de numire a procurorului general, unde din start era cunoscut învingătorul. Sau aşa-numita lege a amnistiei fiscale. Guvernul a aprobat-o pentru că această lege serveşte intereselor cuiva", susţine expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?