X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Visul unui fotograf moldovean, devenit realitate (FOTO)

20 ian. 2017,, 14:30   Societate
2627 0

Deși toți i-au spus că își va găsi de lucru în construcții sau în chelnerie, atunci când a plecat la Londra Alexandru Luchița a continuat să creadă în forțele proprii, așa încât a ajuns să lucreze alături de fotografi cu nume mari.

Recent, fotograful moldovean Alexandru Luchița a postat un video în care prezintă propria sa evoluție pe parcursul anului 2016, în doar cinci minute.

Cea mai mare provocare a anului 2016 pentru Alexandru s-a desfășurat în timpul workshopului din Portugalia, alături de fotograful cu renume, Emin Kuliev. Aparatul de fotografiat s-a udat și a înghețat la propriu, asta pentru că sesiunea foto a avut loc în oceanul Atlantic, într-o perioadă nu tocmai de plajă, a lunii decembrie.

Cel mai bun moment al anului trecut, totuși, spune Alexandru, a fost întâlnirea sa cu faimosul fotograf Chase Jarvis, cel care i-a făcut poze jucătoarei de tenis Serena Williams, faimoasei Lady Gaga, dar și multor alți oameni celebri.

L-am întrebat cum este concurența în metropola londoneză, la care Alexandru a răspuns:

„Greu. Extrem de greu. Consider că nu există cel mai bun fotograf. Întotdeauna, într-o cameră cu tine va fi un om mai talentat ca tine, mai frumos, mai deștept sau cu o cameră mai bună. Dacă ești inactiv 3 luni, îți trebuie 1 an ca să revii din nou pe piață. Viteza cu care se mișcă lucrurile aici este foarte rapidă”, a mărturisit Alexandru.

A fotografiat nunți și în Moldova, și în Marea Britanie, doar că, spune Alexandru, „diferențele sunt foarte mari”.

„În primul rând, la ei nunta este despre savurarea momentului și interacțiunea cu familia și prietenii. Ca fotograf, tu trebuie să imortalizezi aceste momente și ideal pentru ei este să nu te vadă deloc la nunta lor. Dacă reușești să fii nevăzut, atunci ei iți spun „you were amazing, can I write you a Testimonial?”

Preoții te urăsc dacă folosești blitzul în biserică. Nimeni nu te roagă „fă-ni și nie o fotkă”. În loc de coniac și votca, se bea bere și vin. Englezii nu iubesc să facă video și nu au nici sesiuni pre wedding. Nu prea ai parte de poze „crazy”, pentru că, de obicei, cuplurile sunt trecute de 32 de ani, și au vreo 10 ani împreună, și poate vreun copil”, ne povestește acesta.

Totuși, lui Alexandru îi este dor de nunțile moldovenești.

„Regretul meu că nu mai fotografiez nunțile noastre este legat de domnișoarele de onoare, care le bat cu un scor de 5-0 pe englezoaice”, zâmbește tânărul fotograf.

Înainte de a se liniști în spatele obiectivului, Alexandru Luchița a fost și este atlet, pasionat de gimnastică până în ultima celulă din corpul său. Sportul, spune el, va avea și mai multă legătură cu fotografia sa, pentru anul viitor.

„Am crescut în sala de sport, așa că voi miza pe punctele mele forte și în 2017. Voi face mai mult fitness photography. Dar știi vorba cântecului, sunt eu artist, dar voi fotografia și ce plătește chiria, care în Londra este sarcastic de mare”, ne spune Alexandru.

Pentru Alexandru Luchița, camera sa este cel mai puternic pașaport, ce-i oferă cel mai larg acces la oameni interesanți și evenimente speciale. Iar social media este, spune el, frontiera de trecere, unde îți prezinți opera, ești verificat și treci. Dacă ești bun sau nu, hotărăsc butoanele de Like și Share.

Alexandru vine cu un sfat onest pentru toți cei care vor să se dedice blitzului și imortalizării clipelor.

„Fii sincer cu tine și înțelege de ce vrei să faci fotografie. Totul în viața asta începe de la „why”(de ce). Vrei să fii fotograf ca să faci arta, să faci bani, să dezbraci femei, să îți faci contacte, să produci un impact social? Toate au dreptul la viață. Important este să nu te minți… Chiar dacă votează aiurea, lumea nu este proastă și înțelege când nu ești sincer.”
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?