Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Parcarea subterană a automobilelor alimentate cu gaze va fi interzisă

20 ian. 2017,, 12:00   Societate
2872 0

În Moldova, şoferilor automobilelor alimentate cu gaze lichefiate/comprimate le va fi interzisă parcarea subterană şi ele vor trebui să fie dotate cu semne distinctive speciale, comunică NOI.md.

Acest lucru este prevăzut de un proiect respectiv de lege elaborat de Ministerul Economiei în scopul protecţiei populaţiei şi reducerii posibilelor riscuri de avarii majore în urma exploatării parcajelor auto subterane și utilizării automobilelor alimentate cu gaze lichefiate/comprimate.

Conform amendamentelor la Regulamentul circulaţiei rutiere, mijloacelor de transport dotate cu sistem de alimentare cu gaze le va fi interzis accesul în parcajele subterane ale blocurilor locative multietajate, clădirilor social-culturale şi administrative. Va fi instituit un nou indicator rutier cu inscripţia GPL, care va permite limitarea accesului automobilelor cu sistem de alimentare cu gaze în parcările menţionate.

Modificările propuse la Codul contravențional stipulează că exploatarea automobilelor utilate cu sisteme de alimentare cu gaze fără utilizarea semnului distinctiv special va fi sancţionată cu amendă în mărime de la 20 pînă la 25 de unităţi convenţionale. Staţionarea acestor mijloace de transport în parcaje subterane, care nu sînt dotate cu detectori de gaze, sisteme de alarma, de ventilare, de stingere automată a incendiului, va fi sancţionată cu 75-100 u.c. cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Sînt prevăzute, de asemenea, amenzi pentru proprietarii parcărilor subterane, care vor permite staţionarea mijloacelor de transport de acest tip: 75-100 u.c. pentru persoanele fizice şi 70-100 u.c. pentru persoanele cu funcţii de răspundere.

Potrivit Ministerului Economiei, particularităţile tehnico-constructive ale instalaţiilor cu gaze şi proprietăţile fizico-chimice ale combustibilului utilizat creează riscuri de explozii sau incendii la utilizarea automobilelor alimentate cu gaze.

Totodată, legislaţia în vigoare a Moldovei nu conţine măsuri concrete pentru limitarea accesului automobilelor alimentate cu gaze în parcările subterane ale blocurilor multietajate şi instituţiilor publice. În mai multe ţări ale UE şi CSI astfel de norme sînt deja în vigoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?