Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Calmîc: Exportul moldovenesc s-a reorientat

20 ian. 2017,, 11:15   Economie
5481 13

În ultimii ani, de la momentul semnării Acordului de Asociere şi Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană, se înregistrează o diversificare a exporturilor şi o reorientare masivă a exportului din Moldova dinspre piețe tradiționale spre piaţa europeană.

Declarația a fost făcută de ministrul economiei, Octavian Calmîc, într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Oficialul a spus că, în anul 2016, Moldova a atins nivelul de 65% de exporturi orientate pe piaţa europeană, pe cînd acum cîțiva ani această pondere era de pînă la 50%.

Ministrul a menționat că relația Moldovei cu piaţa tradițională a CSI este într-un declin, începînd cu anul 2006, atunci cînd pentru prima dată Federaţia Rusă a început să aplice măsuri tarifare şi măsuri netarifare faţă de produsele de origine moldovenească. Acest declin a prins contur mai pronunţat începînd cu 2014, atunci cînd s-au aplicat măsuri tarifare pentru majoritatea produselor exportate din Republica Moldova.

„Plus la toate, s-au introdus şi acele cerinţe şi excepţii din regimul de comerţ liber, s-au introdus cerinţe față de listele de companii care au dreptul să exporte şi multe alte cerinţe care, de fapt, conform normelor internaţionale, pot fi tratate drept bariere în calea comerţului. Şi aceasta a dus la faptul că din 2013 ponderea comerţului sau a exportului cu CSI s-a redus de la 38% pînă la 20% în 2016. Comerţul cu Federaţia Rusă s-a redus de la 26% pînă la 12% în 2016”, spune Octavian Calmîc.

Potrivit ministrului, agenţii economici din Republica Moldova au găsit nişe alternative sau pieţe alternative de export, preponderent în pieţele europene, dar nu numai, pentru că s-au deschis şi pieţe noi din regiune, piaţa Turciei, piaţa Chinei şi a celor din spaţiul mediteranean, unde se încearcă să penetreze produsele moldovenești.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?