Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Vlah: Aproape toţi guvernatorii FR au devenit parteneri ai Găgăuziei

19 ian. 2017,, 16:40   Politică
5807 13

Nivelul cooperării conducerii Găgăuziei cu autorităţile regionale din Rusia a atins o înflorire fără precedent.

Relaţii între autonomia din sudul Moldovei şi partenerii din Rusia au fost stabilite în mai multe sfere, începînd de la economie şi terminînd cu cultura. Dinamica conlucrării se intensifică, judecînd după bilanţul vizitei finalizate la Moscova. Acest lucru l-a declarat în interviul pentru agenţia Sputnik başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, informează NOI.md.

O dovadă a nivelului ascendent al cooperării Găgăuziei cu regiunile Rusiei sînt acţiunile partenerilor, orientate spre susţinerea autonomiei şi aprofundarea relaţiilor. „În problema cooperării cu Rusia noi am făcut progrese, începînd de la cultură şi terminînd cu problemele economice. Astăzi aproape toţi guvernatorii Federaţiei Ruse (FR) sînt partenerii noştri. Ei sînt interesaţi să susţină Găgăuzia. Numai în anul 2016 noi am beneficiat de asistenţă umanitară în valoare de 24 mil. lei. Este vorba despre autospeciale pentru pompieri, tehnică pentru gospodăriile municipale, autobuze. În Găgăuzia, actualmente transportul este din anii 2015-2016. La noi demult nu a fost o astfel de situaţie”, a menţionat Irina Vlah.

Potrivit ei, cel mai mare suport îl acordă Găgăuziei două regiuni ale Rusiei, dar şi cu celelalte se pune la punct cooperarea. “Pe noi ne-au ajutat foarte mult regiunea Moscova şi oraşul Sankt-Petersburg. Vreau să spun că astăzi multe regiuni ale Moldovei ne invidiază în sensul bun al cuvîntului pentru direcţiile în care are posibilitate să lucreze Găgăuzia. Noi, desigur, dorim să continuăm acest lucru. În decembrie a avut loc şedinţa Comisiei interguvernamentale ruso-moldoveneşti, la ale cărei lucrări am participat şi eu. Eu am abordat această problemă şi Dmitri Rogozin (vicepremier, reprezentant special pentru Transnistria al preşedintelui Rusiei – n.red.) ne-a susţinut. În plus, în ultimii doi ani noi am activizat considerabil contactele noastre cu Tatarstanul, ţinutul Krasnodar, regiunea Sverdlovsk şi alte zone”, a declarat başcanul Găgăuziei.

Cooperarea Găgăuziei cu parteneri din Rusia, potrivit spuselor Irinei Vlah, este reciproc avantajoasă şi denotă nivelul înalt de încredere dintre noi. „Demonstrăm partenerilor de afaceri din Rusia avantajele de care dispunem şi care pot fi utilizate. Pe teritoriul Găgăuziei propunem pentru business o serie de beneficii. Noi astăzi avem relaţii de liber schimb cu ţările CSI, Uniunea Europeană şi Turcia. Rezultă afaceri eficiente, pentru că, spre exemplu, materia primă din Rusia poate fi livrată şi procesată pe teritoriul Găgăuziei, apoi exportată în alte ţări. Şi taxa vamală va fi zero. Acest fapt, de asemenea, este foarte important. Dar în acest scop este necesară o bază şi timp de jumătate de an ea va fi pregătită”, şi-a exprimat încrederea şefa Autonomiei Găgăuze.

Precizăm că Irina Vlah, în componenţa delegaţiei oficiale în frunte cu preşedintele Moldovei, Igor Dodon, s-a aflat în vizită în FR. În cadrul vizitei ea a participat la negocierile lui Dodon cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a întîlnit cu guvernatorul regiunii Moscova, Andrei Vorobiov, şi cu un şir de alte persoane oficiale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?