Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Institutul Britanic de Export va pregăti specialişti din Moldova

19 ian. 2017,, 17:00   Societate
3263 2

Institutul Britanic de Export a început să pregătească specialişti din Moldova, inclusiv din Transnistria în domeniul comerţului internaţional.

Astăzi, în cadrul unei conferinţe prilejuite de lansarea proiectului de instruire, coordonatorul acestuia din partea Moldovei, Igor Goraşov, a spus că instruirea specialiştilor se desfăşoară în cadrul Programului de consolidare a încrederii, implementat de PNUD Moldova.

Proiectul are un buget de 110 mii de euro. Timp de cinci luni, cei 20 de specialişti (cîte 10 de pe fiecare mal al Nistrului) vor fi familiarizaţi cu instrumentele necesare pentru desfăşurarea tranzacţiilor de comerţ internaţional: proceduri vamale, regimuri de comerţ internaţional, instrumente de facilitare a comerţului, stabilite de Acordul de asociere cu UE. O deosebită atenţie va fi acordată strategiei şi planificării exportului, ieşirii pe piaţa externă, soluţionării litigiilor conform regulilor stabilite.

Drept exemplu va fi folosită experienţa Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi cea a Organizaţiei Mondiale a Vămilor. Participanţii la instruire vor avea acces la Biblioteca Institutului Britanic de Export, precum şi vor fi consultaţi de experţi.

Stagiul practic presupune şi participarea experţilor locali atît din Moldova, cît şi din Transnistria.

În mai, la sfîrşitul instruirii, specialiştii vor obţine un certificat recunoscut de Sistemul britanic de asigurare a calităţii învăţămîntului.

Managerul Programului, Andrei Darie, a menţionat că piaţa Moldovei "are nevoie de specialişti în domeniu pe ambele maluri ale rîului Nistru".

"Instruirea celor 20 de specialişti va contribui direct la sporirea capacităţilor asociaţiilor de business şi a companiilor în extinderea reţelelor de cumpărători pe piaţa externă", a subliniat el.

Expertul din Transnistria, directorul centrului de instruire şi consulting "Яхонт", Inna Polişciuk, susţine că instruirile reprezintă "o şansă minunată pentru industria transnistreană, în special pentru combinatul "Tirotex", de a ieşi în sectorul real al comerţului extern".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?