Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Moldova va semna Memorandumul de cooperare cu Comisia Economică Eurasiatică

18 ian. 2017,, 10:18   Economie
6466 17

Moldova intenționează să semneze un Memorandum de cooperare cu Comisia Economică Eurasiatică, în primul trimestru al acestui an – pînă la sfîrșitul lunii martie.

Acest lucru a fost anunțat de către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, după întrevederea de la Moscova cu președintele Consiliului Comisiei Economice Eurasiatice, Tigran Sargsyan, la care părțile au convenit asupra pregătirii Memorandumului de cooperare, transmite NOI.md.

Potrivit Comisiei Economice Eurasiatice, președintele Consiliului CEEA, Tigran Sargsyan, și Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, au discutat despre posibilitatea extinderii și aprofundării relațiilor economice ale Moldovei cu țările Uniunii Economice Eurasiatice și au decis să inițieze pregătirea Memorandumului de cooperare dintre Comisia Economică Eurasiatică și Republica Moldova.

Tigran Sargsyan a declarat că Comisia Economică Eurasiatică este interesată în restaurarea contactelor economice pozitive și reciproc avantajoase tradiționale dintre Republica Moldova și țările Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA). În opinia lui, "dezvoltarea cooperării economice, crearea condițiilor favorabile pentru afaceri, eliminarea barierelor și sincronizarea regimului vamal va da un nou impuls economiilor statelor noastre".

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, la rîndul său, că "cooperarea economică cu Uniunea Economică Eurasiatică este în mod obiectiv benefică pentru cetățenii Moldovei, iar mai mult de 50% dintre ei se pronunță în favoarea unei integrări mai strînse cu ea".

Cu toate acestea, el a subliniat că "alegerea – fie cooperarea cu Europa, fie cooperarea cu Uniunea Economică Eurasiatică – e lipsită de orice perspectivă". "Cu siguranță, vom găsi interese și oportunități comune pentru a interacționa cu vecinii noștri – Uniunea Europeană și cu prietenii noștri – partenerii strategici din Uniunea Eurasiatică", a spus Igor Dodon.

Tigran Sargsyan l-a atenționat pe președintele Republicii Moldova cu privire la faptul că principiile activităților UEEA se bazează pe interesele fiecărui stat membru al Uniunii. "Toate deciziile noastre la nivelul Consiliului, Consiliului Interguvernamental și Consiliului Suprem Economic Eurasiatic sînt aprobate prin consens", a accentuat Tigran Sargsyan.

"Sîntem atenți la situația economică a fiecărei țări, căutăm aspecte comune de dezvoltare, segmente și sectoare ale economiei care au potențialul maxim de integrare. O atenție deosebită este acordată formării unui spațiu comun al capitalului uman, rezolvării problemelor de recunoaștere reciprocă a diplomelor, accesului liber și egal la serviciile de sănătate", a adăugat el.

În urma întîlnirii, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și președintele Consiliului Comisiei Economice Eurasiatice, Tigran Sargsyan, au adoptat decizia pregătirii Memorandumului de cooperare. "Vom fi gata să semnăm acest document în primul trimestru al acestui an – la sfîrșitul lunii martie", a precizat Igor Dodon, reiterînd faptul că obiectivul Memorandumului este schimbul de informații, identificarea domeniilor posibile de cooperare și de armonizare a abordărilor.

La rîndul său, președintele Consiliului UEEA a susținut propunerea părții moldovenești, spunînd: „Semnarea Memorandumului va permite rezolvarea unui șir de probleme actuale, atît pentru oamenii de afaceri, cît și pentru cetățenii noștri – cum am putea construi relațiile comerciale, fluxurile de migrație, ce facilități vor primi cetățenii, cum ei vor traversa granița, se vor angaja în cîmpul muncii, cum vor fi create condiții confortabile de trai în țările UEEA".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?