X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Guvernul va examina revendicările profesorilor

18 ian. 2017,, 09:15   Societate
2331 0

Guvernul va examina în şedinţa de miercuri revendicările profesorilor ce protestează.

Despre aceasta a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEŞ), Nadejda Lavric. Potrivit agenţiei INFOTAG, ea a spus că în cadrul primei runde de negocieri cu grupul de lucru al Guvernului, marţi, prim-ministrul Pavel Filip a promis să examineze trei din cele şase demersuri înaintate de sindicate.

"Acest lucru se referă la majorarea cu 50% a îndemnizaţiilor unice acordate tinerilor specialişti din ramură, plasaţi în câmpul muncii, reducerea normei didactice pentru tinerii specialişti, în primii ani de activitate, la 75% pentru un salariu de funcţie şi majorarea cuantumului burselor de studii cu 5% în loc de 20%", a explicat Lavric.

Principala revendicare a sindicatelor - majorarea salariului de funcţie a personalului didactic şi ştiinţifico-didactic cu 50%, începînd cu 1 ianuarie 2017 - rămâne deocamdată nesoluţionată.

"Desigur, această problemă este cel mai greu de soluţionat. Pentru a o soluţiona, Guvernul trebuie să găsească în buget circa 800 mil. lei. Acum acest lucru este imposibil. De aceea vom continua dialogul pentru a găsi o soluţie optimă", a comunicat vicepreşedintele FSEŞ, Ion Bulat.

Preşedintele FSEŞ, Dumitru Ivanov, consideră că problema majorării salariilor trebuie să fie soluţionată maximum în două luni, iar majorarea să fie măcar de 20%.

"Dacă negocierile vor ajunge în impas,următoarea etapă a protestelor va fi închiderea şcolilor şi grădiniţelor", a promis el.

INFOTAG precizează: Marţi, în faţa Guvernului de la Chişinău au avut loc proteste ale profesorilor şi oamenilor de ştiinţă, la care au participat aproximativ 500 de persoane. Protestatarii au cerut majorarea salariilor şi condiţii decente de trai pentru profesori.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?