X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

UE se va conforma acordului privind programul nuclear iranian

16 ian. 2017,, 23:00   Externe
1513 0

Uniunea Europeană (UE) se va conforma acordului privind programul nuclear iranian, acord pe care îl consideră 'extrem de important', mai ales pentru securitatea continentului european, a declarat luni, la Bruxelles, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, informează AFP.

'Uniunea Europeană va continua să lucreze pentru respectarea și aplicarea acestui acord extrem de important, mai ales pentru securitatea noastră', a declarat Mogherini, la sosirea pentru o reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE.

Acest acord, semnat în iulie 2015 între Teheran și cele șase mari puteri mondiale (SUA, Rusia, China, Germania, Franța și Marea Britanie) a fost fragilizat de criticile președintelui ales al SUA, Donald Trump.
Într-un interviu acordat luni cotidianului german Bild și celui britanic The Times, Donald Trump a declarat că vede în acest acord 'unul dintre cele mai proaste acorduri încheiate vreodată, unul dintre cele mai stupide', refuzînd totodată să spună dacă îl va pune sau nu în discuție.

Donald Trump a numit în posturi importante în administrația sa personalități fățiș anti-iraniene, începînd cu secretarul de stat Rex Tillerson, care dorește o 'revizuire completă' a acordului.

Însă în opinia lui Mogherini, acest acord este menit să garanteze natura strict civilă a programului nuclear al Iranului, în schimbul ridicării a unei părți dintre sancțiunile economice impuse Teheranului, și 'demonstrează că diplomația funcționează'. Șefa diplomației europene a salutat reluarea 'cu adevărat semnificativă' a comerțului și relațiilor economice între UE și Iran.

Acest acord este 'dificil și controversat', însă împiedicîndu-i pe iranieni să dobîndească tehnologie nucleară el 'are un mare merit și noi vrem să continuăm', a declarat la rîndul său șeful diplomației britanice Boris Johnson, înainte de reuniune.

Exact cu un an în urmă, o mare parte dintre sancțiunile internaționale împotriva Iranului au fost ridicate în schimbul limitării programului său nuclear.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, a confirmat luni că Teheranul și-a transferat într-adevăr 'toate centrifugele și echipamentele excedentare de la situl său din Fordo pentru îmbogățirea uraniului' în situl din Natanz, pentru 'stocare'.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?