X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

HRW: Amplificarea populismului amenință democrațiile

16 ian. 2017,, 20:34   Externe
2412 1

Cîștigarea puterii de către lideri populiști în SUA și Europa și amplificarea 'intoleranței' amenință democrațiile occidentale și drepturile omului, a atras atenția organizația americană Human Rights Watch (HRW) în raportul său anual publicat joi, relatează France Presse.

Campania prezidențială a lui Donald Trump, ales la conducerea SUA la 8 noiembrie, este o "ilustrare frapantă a unor politici de intoleranță", a precizat HRW în raportul său de 704 pagini care face analiza situației drepturilor omului din 90 de țări.

Victoria lui Trump reflectă un periculos "entuziasm pentru oamenii puternici", care s-a manifestat de asemenea în Rusia, China, Venezuela și Filipine, "încurajate pe calea represiunii de dezvoltarea populismului în Occident și de răspunsul slab al țărilor occidentale".

Într-un context de inegalități economice tot mai mari, de atacuri teroriste regulate și de o diversitate rasială în creștere în Occident, oamenii politici precum Donald Trump au exploatat "o sursă de nemulțumire" care a făcut din refugiați, imigranți și minorități un țap ispășitor, una din 'victimele cele mai frecvente' fiind adevărul.

Trump "s-a desprins de principiile de bază ale demnității și egalității" în atacurile sale, fără a aduce propuneri 'practice', a subliniat HRW.

Amenințarea asupra democrațiilor vine de la tot mai mulți oameni care consideră că drepturile lor nu îi mai protejează, dar îi protejează "pe acești 'alți' oameni (...) și ajung să fie considerate ca 'superflue'".

"Uităm că demagogii de ieri — fasciștii, comuniștii și cei asemenea lor — care afirmau că apără interesele majorității au ajuns să zdrobească individul", a atras atenția HRW.

Prea puțin lideri occidentali au prezentat o apărare viguroasă în fața populismelor, a mai subliniat HRW, care a salutat în același timp activitatea cancelarului german Angela Merkel, a premierului canadian Justin Trudeau și a președintelui american în exercițiu Barack Obama.

Mulți alți lideri "și-au ascuns capul în nisip'' sau chiar au profitat de valul populist, cum ar fi președintele francez François Hollande, care "s-a inspirat de la Frontul Național pentru a face din amenințarea privării de naționalitate un punct central al politici sale anti-teroriste".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?