Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

ONG-urile, îngrijorate de cazurile de agresiune față de jurnalişti

15 ian. 2017,, 10:30   Societate
3120 1

Organizaţiile societăţii civile constată că s-au înteţit cazurile de agresiuni verbale şi reacţii inadecvate la adresa jurnaliştilor din partea unor membri şi susţinători ai partidelor politice.


Potrivit agenţiei INFOTAG, într-o declaraţie a ONG-urilor de media se menţionează că jurnaliştii sunt agresaţi verbal într-un limbaj insultător şi agresiv la rubrica bloguri ale unor mass-media.

Drept exemplu, ONG-urile aduc cazul directoarei "Ziarului de Gardă", Alina Radu, care a fost agresată verbal de preşedintele organizaţiei teritoriale Criuleni al PDM, Veaceslav Burlac, şi de vicepreşedintele Tineretului Democrat, Ion Harghel, pentru faptul că publicaţia pe care o conduce a încercat să afle în baza căror criterii compania public "Teleradio-Moldova" a acordat titlul onorific de "Cea mai eficientă campanie de ocrotire a sănătăţii copiilor din mediul rural desfăşurată vreodată în R. Moldova" campaniei "Renaşte Moldova Cabinet pediatric mobil", desfăşurată de Fundaţia lui Vlad Plahotniuc, "Edelweiss".

Preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a fost atacată verbal pentru că a publicat un material care relata despre faptul că proprietarul postului de televiziune Noroc TV ar fi consilier pe probleme generale al directorului întreprinderii de stat "Calea Ferată din Moldova".

Semnatarii declaraţiei consideră că o asemenea atitudine faţă de jurnalişti încalcă dreptul presei la libertatea de exprimare şi la răspândirea informaţiilor de interes public.

"Partidele aflate la guvernare trebuie să îşi asume faptul că este de datoria presei să analizeze critic actul guvernării, să facă investigaţii, dezvăluiri şi să semnaleze nereguli. Totodată, partidele de guvernământ, ca şi toate formaţiunile politice, ar trebui să îşi educe membrii, ca aceştia să poarte discuţii civilizate, inclusiv cu presa, fără atacuri la persoană, referitoare la genul, starea fizică, statutul maternal sau componenţa familiei reporterilor care îşi exercită misiunea", menţionează ei.

ONG-urile amintesc că există un Consiliu de Presă, la care poate face apel orice cetăţean nemulţumit de un produs de presă, iar politicienii, membrii partidelor politice pot, de asemenea, consulta Consiliul de Presă.

INFOTAG precizează: Declaraţia a fost semnată de 10 ONG-uri, inclusiv de către Centrele pentru Jurnalism Independent din Moldova şi din România, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Transparency International - Moldova, Fundaţia Est-Europeană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?