X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Banca Națională a Moldovei și-a păstrat rata de bază cu 4,5% anual

29 mar. 2013,, 14:00   Economie
3430 0
Foto : noi.md
Banca Națională a Moldovei a decis din nou să mențină rata de bază la nivelul actual de 4,5 la sută anual. Surse din cadrul Băncii Naționale a Moldovei au comunicat pentru NOI.md că decizia de a menține rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt a fost adoptată de Consiliul de administrație al BNM pe baza unei evaluări a situației macroeconomice din țară și mediul economic extern, tendințele și prognozele macroeconomice pe termen mediu.

De asemenea, au fost estimate perspectivele inflației pe termen scurt și mediu, riscurile potențiale și incertitudinile din perioada următoare. În plus, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a decis să mențină la același nivel rata la creditele overnight – 7,5%, iar depozitul overnight – 1,5%. Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută străină rămîne aceeași – de 14% din baza de calcul.

Decizia BNM a fost luată pentru asigurarea condiţiilor monetare corespunzătoare de stimulare a procesului de creditare şi impulsionare a cererii interne, precum şi a celor aferente ancorării anticipaţiilor inflaţioniste, în contextul consolidării perspectivelor de menţinere a ratei inflaţiei în jurul ţintei de 5,0 la sută cu o posibilă deviere de ± 1,5 puncte procentuale.

Următoarea şedinţă a Consiliului de administraţie al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 25 aprilie 2013. De remarcat că rata dobînzii rămîne neschimbată din februarie 2012 – de 4,5%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?