X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Tănase: Nu sîntem unica instanță care avem de răspuns la această întrebare…

13 ian. 2017,, 16:23   Politică
14181 35

Curtea Constituțională va da un răspuns clar, în urma unei ședințe publice, la sesizarea liberalilor cu privire la competențele șefului statului, a declarat președintele CCM Alexandru Tănase, citat de NOI.md.


Alexandru Tănase a salutat faptul că actorii politici s-au adresat Curții Constituționale pentru a preveni apariția unui eventual conflict între președinte și premier, în problema numirii membrilor Guvernului, fiind vorba în special de numirea unui nou ministru al apărării.

„Nu sîntem noi unica curte care avem de răspuns la această întrebare referitoare la competența de a numi membrii Guvernului. Toate curțile din Europa, la un moment sau altul, au adoptat hotărîri în care au explicat care este regula ce urmează a fi pusă în aplicare. Nu sîntem noi o excepție. Deocamdată nu avem un conflict între președinte și premier, la ora actuală a demisionat ministrul Apărării și alt ministru nu a fost numit. Ei sînt în faza de discuții. Este foarte bine că decizii de asemenea importanță cum ar fi numirea ministrului apărării nu se iau prin constrîngeri, încercări de a-i presa unii pe alți”, a explicat Alexandru Tănase în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la Radio Moldova.

Președintele CCM a ținut să precizeze că alegerea prin vot direct a șefului statului nu-i schimbă competențele prevăzute în Constituție.

„Nu are nicio legătură modalitatea în care a fost ales șeful statului cu acele competențe stabilite de Constituție. Aceleași competențe le-a avut șeful statului și în perioada în care era ales de Parlament și nu îi știrbea cu nimic, și nici nu-i adăuga nimic din atribuțiile stabilite în Legea Fundamentală”, a adăugat Tănase.

Menționăm că deputații liberali au cerut Curții Constituționale să stabilească dacă președintele are drept de veto în problema revocării sau numirii unor membri ai Guvernului. Sesizarea a fost înaintată după ce președintele Igor Dodon a declarat că nu-l va promova în funcția de ministru al apărării pe liberalul Valeriu Munteanu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?