X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dispută între Efrim și Sîrbu pe marginea unui proiect de lege

13 ian. 2017,, 14:50   Politică
8150 7

Fostul ministru al Justiției Oleg Efrim și deputatul democrat Sergiu Sîrbu au avut un schimb de opinii aprins pe marginea modificărilor propuse la Legea cu privire la avocatură, comunică NOI.md.


Disputa a fost provocată de cele mai recente declarații făcute de Sîrbu, precum că acordarea pentru foștii deputații a dreptului de a practica avocatura fără a susține examenul de calificare se face în interesul oamenilor și cu scopul de a scoate avocatura de sub influența unui grup de interese. „Domnule deputat, avocații, spre deosebire de politicieni, nu au voie să facă tranzacții care corespund intereselor de moment. Deontologie, onoare, interesele clientului. Adică tot ceea ce politicienii pot să ignore”, a comentat fostul ministru cu referire la opiniile exprimate de Sîrbu.

„Cînd intri pe ușa din spate, nu ai loc la masă. De ce să nu ne facem notari, spre exemplu. Da poate cineva vrea executor judecătoresc. Dar dacă cineva știe limba rusă bine – poate și traducător autorizat. Sînt sigur că cineva dintre deputați merită să se facă deodată procuror. De ce să nu avem în legea privind statutul deputatului că aceștia, dacă au stat două săptămîni în Parlament, să se poate vota cine vor ei?!”, a ironizat Oleg Efrim.

În replică, deputatul Sergiu Sîrbu a menționat că „dintr-o parte este ușor de criticat guvernarea”. Deputatul a remarcat că reforma avocaturii promovată în 2012 „peste noapte”, fără a fi supusă dezbaterilor publice, este în detrimentul intereselor cetățenilor.

„La mai multe audiențe, cetățenii se plîng pe voi, avocații, de tarife mari, de servicii nu întotdeauna calitative și ne roagă să intervenim direct. Noi nu putem să ne implicăm activ, îi trimitem înapoi la voi…Un rezultat al acelei reforme din 2012 este eșecul total al acestei asistențe garantate de stat. De ce oare nu ați ajutat și dvs. să fie viabilă? Acum, dintr-o parte, e ușor de criticat Guvernul”, a explicat Sîrbu.
Menționăm că proiectul de lege propus prevede că deputații care au cel puțin 10 de activitate în domeniul jurisprudenței vor putea accede în funcția de avocat, fără a susține exmane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?