Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Asociația „Spații Verzi” a anunțat viitoarele defrișări ale arborilor (VIDEO)

13 ian. 2017,, 12:55   Capitala
10077 3

Reprezentanții Asociației de gospodărire a spațiilor verzi au întreprins o încercare de a justifica tăierea copacilor la Chișinău, inclusiv în parcul „Valea Trandafirilor”.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, 13 ianuarie, șeful adjunct al Asociației de gospodărire a spațiilor verzi, Galina Leahu, și doctorul habilitat în științe biologice Alexei Palacean au exprimat poziția oficială a Primăriei în chestiunea recentelor defrișări în parcurile Chișinăului. De asemenea, s-a anunțat tăierea în masă a copacilor, în special în centrul istoric al orașului, relatează NOI.md.

Defrișările arborilor la Chișinău după cazul de rezonanță din parcul „Valea Trandafirilor”, unde timp de o noapte a dispărut o alee de salcîmi, vor deveni și mai masive. Galina Leahu a anunțat despre necesitatea tăierii a 581 de copaci și curățării a încă 854 de arbori din centrul istoric al Chișinăului, în special, de-a lungul bulevardului Ștefan cel Mare, străzilor Veronica Micle, Ciuflea, Armeană, precum și pe strada Zelinski din sectorul Botanica și de-a lungul șoselei Hîncești și Muncești. Potrivit ei, aceste măsuri sînt condiționate de necesitatea protejării cetățenilor de eventuala prăbușire a arborilor bolnavi pe străzile aglomerate.

Ea s-a referit la avizul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice de pe lîngă Agenția „Moldsilva”, care a recunoscut că copacii sînt bolnavi și prezintă pericol pentru viața cetățenilor. Doar pe bulevardul Ștefan cel Mare se prevede să se defrișeze 256 de copaci, altele 274 de arbori vor fi supuse curățării. În locul lor se preconizează plantarea de puieți cu balon de pămînt la rădăcină.

Dendrologul Alexei Palancean, la rîndul său, a încercat să argumenteze necesitatea defrișărilor în masă ale arborilor. El a spus că este vorba, în principal, despre faptul că în locul copacilor tăiați vor fi plantați plopi, care „cresc repede și foarte activ sanează aerul atmosferic”. „Plopul este una dintre puținele specii care absoarbe metalele grele activ, mai ales cadmiul, care prezintă pericol pentru viața cetățenilor. Despre asta știu cei de la «Spații Verzi», ei au tehnologiile respective, au recomandările noastre, și oamenii trebuie informați corect, ca să nu să se opună”, a declarat Palancean.

Savantul a mai comentat defrișarea salcîmilor în parcul „Valea Trandafirilor”, care, în opinia lui, a fost o măsură iminentă în condițiile în care acestea ar putea să se prăbușească în caz de vînt. Această poziție a provocat revolta consilierilor municipali Ilian Cașu și Vitalie Mucan, care au declarat că neglijența comisă de subalternii lui Dorin Chirtoacă duce la „chelirea orașului”. „Ne hrănesc cu povești că copacii trebuie defrișați, deoarece prezintă pericol pentru cetățeni. Dar nimeni nu se grăbește să prezinte societății avizele oficiale ale specialiștilor și structurilor competente. Totul se rezolvă după un singur îndemn al edilului, cu ignorarea poziției cetățenilor”, a specificat consilierul din partea „Partidului Nostru” Ilian Cașu.

Ieri, 12 ianuarie, Serviciul de presă al Inspectoratului Ecologic de Stat a dat publicității autorizația pentru defrișarea arborilor din parcul „Valea Trandafirilor”. Potrivit documentului, salcîmii erau în proces de putrefacție sau și-au pierdut aspectul decorativ. Totodată, autorizația de tăiere a acestora a fost eliberată la 24 aprilie 2016 de către Agenția Ecologică Chișinău, cu condiția că Asociația „Spații Verzi” se obligă să planteze în locul lor copaci noi, fiind supravegheată de ecologi.

Precizăm că în noaptea spre 11 ianuarie au fost defrișați arborii care creșteau pe aleea de pe malul unui lac din parcul „Valea Trandafirilor”. Șeful ÎM „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Eliferii Haruța, a explicat necesitatea defrișării acestora prin faptul că ele eri foarte bătrîni (peste 60 de ani) și a comunicat că decizia a fost coordonată cu specialiștii Inspectoratului Ecologic de Stat. Într-un interviu NOI.md el a spus că lemnele vor fi vîndute angajaților structurilor Primăriei și populației social-vulnerabile.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?