Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

IDIS Viitorul menţionează importanţa atragerii investiţiilor

13 ian. 2017,, 08:24   Economie
2237 1

Atragerea investiţiilor directe în economia naţională trebuie să reprezinte obiectivul-cheie al Guvernului Moldovei, consideră expertul în economie al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Sergiu Gaibu.


Acesta a evidenţiat importanţa dezvoltării tehnologiilor informaţionale şi a complexului agroindustrial.

"Ministerul Economiei depune eforturi sporite pentru îmbunătăţirea mediului investiţional. Însă legislaţia schimbătoare, sistemul judiciar defectuos şi diferendul transnistrean reprezintă factori importanţi de incertitudine ce ţin la distanţă investitorii mari. De asemenea, sunt şi factori externi: conflictul din Ucraina şi politica agresivă a Rusiei, care a creat o zonă de instabilitate în regiune. Furtul miliardului este un alt indicator ce indică faptul că lucrurile pot scăpa de sub controlul guvernării din Republica Moldova", consideră expertul.

Printre proiectele pozitive şi prielnice atragerii investiţiilor el a numit zonele economice libere (ZEL), care asigură o stabilitate sporită a cadrului legal, un cadru ce limitează abuzul din partea funcţionarilor de stat, ceea ce asigură predictibilitatea regulilor de joc. Astfel, anume în ZEL au fost atraşi investitori importanţi care au creat mii locuri de muncă şi au adus o cultură economică modernă.

Un alt expert, Adrian Ciofu, a menţionat că Republica Moldova este o ţară mai curând necunoscută în mediul investiţional internaţional.

"Chişinăul trebuie să asigure resurse suficiente şi un plan de acţiuni consecvent cel puţin pe termen mediu pentru a garanta rezultate la crearea unei imagini atractive investitorilor pentru Moldova. Orice efort de promovare este necesar să fie susţinut în timp. În industria constructoare de maşini avem potenţial mare de creştere. Un exemplu sunt companiile Draexlmaier şi Lear Corporation, iar în următorii ani vom simţi efectul pozitiv al noilor companii care deja au demarat proiectele investiţionale, cum ar fi giganţii japonezi Sumitomo şi Fujikura", a amintit el.

Experţii sunt convinşi că atragerea investiţiilor va reduce ata şomajului în ţară. Potrivit datelor IDIS Viitorul, rata de ocupare a forţei de muncă în Moldova constituie 40%, în timp ce în UE acest indice ajunge la 65%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?