Vocea diasporei

Ecologiștii bat alarma din cauza defrișărilor în „Valea Trandafirilor” (FOTO, VIDEO)

Ecologiștii bat alarma din cauza defrișărilor în „Valea Trandafirilor” (FOTO, VIDEO)

Defrișările arborilor din parcul „Valea Trandafirilor” au fost efectuate în mod ilegal, fără acordul specialiștilor competenți.

Timp de o noapte, datorită eforturilor angajaților serviciilor municipale a dispărut o alee întreagă, lipsindu-i pe cetățeni de tradiționalul loc de odihnă pe malul lacului. Opinia a fost exprimată de către președintele Fondației pentru Dezvoltare Ecologică «EcoDava» Oleg Sclifos și trecătorii în cadrul unei conversații cu echipa de filmare NOI.md, care s-a deplasat la locul incidentului.

Ecologiștii se  arată indignați de faptul că tăierea copacilor în zonele verzi continuă, în ciuda lipsei temeiniciei acesteia. „Abia de s-a început anul și defrișările iarăși continuă. Această alee frumoasă pe care o avem, din păcate, iarăși se transformă într-un șantier al defrișărilor. Am contactat din nou pe cei de la
„Spații verzi” și ei au încercat să ne convingă că iarăși sînt copaci putrezi care necesită defrișare, însă fără mare experiență în domeniu putem să depistăm că, într-adevăr, sînt foarte mulți copaci verzi care, din păcate, au fost defrișați. Aici puteam să avem o alee destul de verde, destul de frumoasă, pentru că foarte mulți băieți fac cros pe aici, și din această alee frumoasă, din păcate, vom vedea niște trunchiuri de copaci”,  a specificat Oleg Sclifos.El a comunicat intenția ecologiștilor de a continua lupta pentru menținerea zonelor verzi în parcuri. „Vom înainta o cerere ca să primim un răspuns oficial, vom vedea dacă într-adevăr toate actele sînt în regulă. Vom solicita serviciilor municipale de resort, Ministerului Ecologiei și Inspectoratului Ecologic de Stat explicații oficiale în acest sens. Pentru a defrișa copacii este nevoie de concluzia corespunzătoare a  fitopatologului și încă circa 10 documente diferite, care ar confirma că copacii sînt bolnavi și urmează să fie supuși defrișării . Însă oficialii municipali se limitează la generalități și nu prezintă nici un document oficial”, a declarat Sclifos pentru portalul NOI.md.Trecătorii din parcul „Valea Trandafirilor” și-au exprimat în conversația cu echipa NOI.md nemulțumirea în legătură cu tăierea copacilor de pe alee. „Aici vara era un loc de odihnă, sub copaci stăteau femeile cu cărucioare. În acest scop cîțiva ani în urmă aici au fost instalate bănci la fiecare două - trei pași. Iar copacii au fost foarte frumoși. Cum puteau ei să  fie bolnavi sau putrezi? Nici pe departe. Este o sălbăticie”, a spus o doamnă care se plimba prin parc cu familia.

Unul dintre respondenți ne-a spus că pe vremuri  copacii erau monitorizați de o echipă întreagă de specialiști din cadrul serviciului municipal. „Cîte crengi au căzut pe trotuar, puteau să cadă și în cap cuiva. Trebuie să lucreze oamenii aici. Înainte, pe vremuri erau cîte 20-30 de oameni care se ocupau numai cu spațiile verzi. Dar acum nu-i nimeni”, și-a împărtășit gîndurile un bărbat.Precizăm că în noaptea spre 11 ianuarie au fost defrișați arborii care creșteau pe aleea de pe malul unui lac din parcul „Valea Trandafirilor”. Șeful MP „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” Eliferii Haruța a explicat necesitatea defrișării acestora prin faptul că ele erau foarte bătrîni (peste 60 de ani) și ne-a comunicat că decizia a fost convenită cu specialiștii Inspectoratului Ecologic de Stat. Într-un interviu NOI.md el a spus că lemnele vor fi vîndute angajaților structurilor Primăriei și populației social-vulnerabile.
 


Ați găsit eroarea în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu6 comentari

Людмила 23 ian. 13:17

Защита заленых насаждений в столице Молдовы городе Кишиневе - это долг горожан и единственно правильный шаг к спасению нашей экологии от катастрофы и загрязнения нашего родного города.

Marina 14 ian. 02:48

С каких пор клещи сыпятся людям на головы с акаций? Что за бред?

Alina 12 ian. 13:35

А тот факт, что деревья вырубались ночью, никого не смущает?!!!!

Георгий 11 ian. 20:46

Эта алея деревьев было посажено в Апреле 1972 года , в день суботника ,студентами физикультурного и электоромеханического техникумов .Так что этим деревьев нет 60 лет. Я участвовал в посадке уже бывшей аллеи вырубленной варворским методом по указанию врага народа Киртоакэ Только публичное ...... этогл мерзавца спасет зеленные насаждения города от рук варворв и воров из примэрии

Наблюдатель 11 ian. 19:05

Люди, Акации - источник клещей в мае-июне! эти деревья представляют опасность для горожан! Акации должны расти в лесу!

Гражданин 11 ian. 18:56

Вырубают за копейки,а списывают на миллионы

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

Întrebarea zilei Toate

load
PRIVESC EU
privesceu