X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Minister special pe lîngă prim-ministru, pentru promovarea comerțului cu OMC

12 ian. 2017,, 09:18   Economie
2283 1

Pe lîngă toți prim-miniștrii au existat și există diverse structuri-consilii cu statut social. Inclusiv a fost constituit, în calitate de organ consultativ, Consiliul Economic de pe lîngă Prim-ministru.

În conformitate cu regulamentul adoptat prin hotărîrea Guvernului nr.664/2011, Consiliul Economic este determinat să: ofere Guvernului (și nu prim-ministrului?) expertize din partea mediului de afaceri în elaborarea politicilor publice din domeniile economic, bugetar-fiscal, al comerţului etc.; monitorizeze şi evalueze impactul implementării politicilor publice vizate; contribuie pentru sectorul privat la procesul de elaborare a deciziilor publice din domeniile economic, bugetar-fiscal, al comerţului etc. Se pare că e mult, dar în același timp aproape nimic. Doar cam așa se întîmplă la noi în cazurile diverselor structuri obștești. Și toate acestea se confirmă dacă facem cunoștință cu funcțiile pe care le are deja Ministerul Economiei.

Moldova este membră a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), iar membrii OMC au semnat un acord cu privire la promovarea comerțului, în conformitate cu care urmează să constituie un comitet național consultativ pentru promovarea comerțului și elaborarea mecanismului de coordonare și implementare a cerințelor Acordului.

Și la noi problema a fost soluționată în mod specific. În rezultatul consultărilor, Ministerul Economiei a elaborat, iar Guvernul a adoptat la ședința de azi transmiterea tuturor atribuțiilor Comitetului național pentru consultări în promovarea comerțului cu OMC … Consiliului Economic de pe lîngă Prim-ministru.

Respectiv, Consiliul a fost suplinit cu unele atribuții noi. Și anume: asigurarea mecanismului de coordonare și consultare pentru executarea Acordului semnat și promovarea comerțului exterior, în contextul cerințelor OMC; promovarea politicilor investiționale necesare pentru promovarea comerțului exterior și asigurarea suportului în procesul negocierilor pentru promovarea comerțului în format bilateral, regional și mondial.

Cu alte cuvinte, în pofida acelorași funcții pe care le are Ministerul Economiei, s-a decis atribuirea lor și pentru Consiliul obștesc consultativ de pe lîngă prim-ministru, fapt prin care Consiliul devine un mini-minister.

Logic și corect ar fi fost dacă chiar și s-a decis ca funcțiile respective să fie transmise Consiliului economic consultativ și obștesc, acestea să fie excluse de la Ministerul Economiei, ca nefiind necesare și pentru a exclude paralelismul atribuțiilor. Dar acest lucru așa și nu a fost făcut. Nu cumva să se întîmple ca în cazul cu mai multe moașe, cînd copilul a rămas cu buricul netăiat…

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?