Platforma ”DA” comentează majorarea prețurilor la carburanți

Platforma ”DA” comentează majorarea prețurilor la carburanți

Platforma „Demnitate și Adevăr” cere Consiliului Concurenței să intervină prompt pentru a contracara înțelegerile de cartel dintre operatorii de pe piața produselor petroliere, informează NOI.md.


Solicitarea a fost înaintată după ce ieri ANRE a ridicat din nou plafonul prețurilor comercializării cu amănuntul al benzinei și motorinei cu 0,63 și, respectiv, 0,44 lei. Este a treia scumpire a produselor petroliere pe parcursul ultimelor patru săptămîni, constată formațiunea. Potrivit Platformei, vinovat de situația creată se face Consiliul Concurenței, pe care îl acuză de faptul că nu supraveghează piața produselor petroliere din Moldova în conformitate cu cerințele legale. Membrii „DA” afirmă că această instituție și-ar fi declinat responsabilitățile în mod eronat către ANRE, care este responsabilă doar de plafonarea prețului de comercializare a benzinei și motorinei.

„Observăm că este creat în mod artificial un vacuum de reglementare într-un domeniu strategic al economiei naționale. În rezultat, populația țării și agenții economici rămîn ostatici ai unor acorduri de cartel, reprezentat de un grup restrîns de importatori ai produselor petroliere, care aproape în mod sincronizat schimbă prețurile pe tabelele de la stațiile de alimentare, fără să existe o concurență reală între ei, deși sub toate aspectele economice acest lucru este imposibil. Ca urmare, consumatorii din cea mai săracă țară suportă cheltuieli nejustificate, iar cîteva companii mari obțin supraprofituri, avînd sprijinul interesat al instituțiilor publice”, se arată în declarația Platformei „DA”.

Pe lîngă demersul înaintat Consiliului Concurenței, Platforma solicită ANRE-ului să revizuiască valoarea maximă a marjei comerciale specifice pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei prin micșorarea acesteia cu cel puțin 30%.
 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu5 comentari

per 11 ian. 21:18

ce dorim de la banditi mai ales de la cei de la ANRE nu vedeti ce bile umflate au de parca stau la treuca fara intrerupere si mananca .Cu asa salariii mici ce au de55000lei la ei nici creeru nu pote lucra penru oameni.La ei gindu zi de zi sa triaca mai repede doua saptamini sa vina checsul cu suma care este inteles spre crestere.

Rust 11 ian. 20:27

Trebuie de intervenit promp și de făcut ceva cu Năstase, că ăsta cu Țopii lui, cu Usatîi și restu bandei o să ne aducă țara în catastrofă.

Subiectul 90 11 ian. 18:41

Toti is experti, toti pricep in toate. Dar oare Platforma DA avea sa tina pretul jos chiar daca petrolistii cereau majorare? Cam am dubii daca drept ;) Cam pute a populism.

Витя 11 ian. 17:05

Виноваты те кто подняли акцизы, а не заправки.

Патриот 11 ian. 16:23

Надо просто на одну неделю оставить свои автомобили, не заправляться вообще недельку, и не кормить миллиардеров - владельцев заправок, после таких действий от потребителей эти ненасытные воро - тилы снизят цены для многострадального народа Молдовы на 50% !!!!
Совсем обнаглели и совесть потеряли, владельцы нефтебизнеса!!!

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load