Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Platforma ”DA” comentează majorarea prețurilor la carburanți

11 ian. 2017,, 14:42   Economie
4749 5

Platforma „Demnitate și Adevăr” cere Consiliului Concurenței să intervină prompt pentru a contracara înțelegerile de cartel dintre operatorii de pe piața produselor petroliere, informează NOI.md.


Solicitarea a fost înaintată după ce ieri ANRE a ridicat din nou plafonul prețurilor comercializării cu amănuntul al benzinei și motorinei cu 0,63 și, respectiv, 0,44 lei. Este a treia scumpire a produselor petroliere pe parcursul ultimelor patru săptămîni, constată formațiunea. Potrivit Platformei, vinovat de situația creată se face Consiliul Concurenței, pe care îl acuză de faptul că nu supraveghează piața produselor petroliere din Moldova în conformitate cu cerințele legale. Membrii „DA” afirmă că această instituție și-ar fi declinat responsabilitățile în mod eronat către ANRE, care este responsabilă doar de plafonarea prețului de comercializare a benzinei și motorinei.

„Observăm că este creat în mod artificial un vacuum de reglementare într-un domeniu strategic al economiei naționale. În rezultat, populația țării și agenții economici rămîn ostatici ai unor acorduri de cartel, reprezentat de un grup restrîns de importatori ai produselor petroliere, care aproape în mod sincronizat schimbă prețurile pe tabelele de la stațiile de alimentare, fără să existe o concurență reală între ei, deși sub toate aspectele economice acest lucru este imposibil. Ca urmare, consumatorii din cea mai săracă țară suportă cheltuieli nejustificate, iar cîteva companii mari obțin supraprofituri, avînd sprijinul interesat al instituțiilor publice”, se arată în declarația Platformei „DA”.

Pe lîngă demersul înaintat Consiliului Concurenței, Platforma solicită ANRE-ului să revizuiască valoarea maximă a marjei comerciale specifice pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei prin micșorarea acesteia cu cel puțin 30%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?