Un șir de ONG au marcat aniversarea a 542-a a luptei de lîngă Vaslui (VIDEO)

Un șir de ONG au marcat aniversarea a 542-a a luptei de lîngă Vaslui (VIDEO)

Mișcările patriotice de tineret „Voievod”, „Urmașii lui Ștefan” și alte ONG au marcat 542-a aniversare a luptei de lîngă Vaslui.

Peste o sută de tineri au participat la un șir de evenimente ce au avut loc astăzi, 10 ianuarie la Chișinău, cu prilejul celei de-a 542-a aniversări a victoriei oștii lui Ștefan cel Mare asupra jugului otoman lîngă Vaslui, transmite NOI.md.

Festivitățile au început cu un tedium în memoria ostașilor, care au căzut în luptele și războaiele pentru Moldova. Timerii și activișii mișcărilor de tineret, ce susțin valorile naționale și istoria Moldovei, i-au pomenit pe patrioți la Catedrala Mitropolitană Nașterea Domnului. După aceasta la tineret și activiști s-au alăturat toți cei, pentru care este importantă respectarea istoriei Patriei sale, și au mers prin Piața Marii Adunări Naționale. Mulţi purtau steaguri și drapele cu stema Moldovei. Apoi coloana de oameni a ajuns la monumentul domnitorului Moldovei Ștefan cel Mare, și tinerii au depus flori.

Președintele mișcării de tineret „Voievod” Nicolae Pascaru a menţionat pentru NOI.md importanța succesiunii tradițiilor de apărare a valorilor national ale Moldovei și a identității poporului ei. „Noi avem oameni minunați, o țară minunată și o istorie bogată. Noi sîntem pur și simplu obligați să preluăm de la strămoșii noștri spiritul victoriei, ce a condus la măreția Moldovei pe timpul domniei lui Ștefan cel Mare și să-l transmitem urmașilor noștri. Țara Moldovei a fost timp ce cîteva secole un stat foarte puternic și să dea Domnul ca noi să ținem minte și să ne cinstim strămoșii încă multe milenii. Ceea ce e foarte important acum, această victorie este una dintre acele evenimente din istoria noastră bogată, ce unește forțele patriotice și consolidează societatea”, a menționat Pascaru.Activistul a relatat cît de important este ca tineretul să cunoască istoria Patriei. „Victoria în lupta de lîngă Vaslui i-a permis Moldovei să-și păstreze independența și să asigure libertatea poporului nostru demn și viteaz. Sperăm că prin această manifestație și alte evenimente vom reuși să aducem la cunoștința tineretului nostru pagini ilustre din istoria Moldovei, victoriile ei și succesele din diferite domenii. Doar așa noi vom reuși să facem tot posibilul pentru ca spiritul victorios al poporului nostru să trăiască foarte mult și să fie transmis din generație în generație”, a rezumat Nicolae Pascaru pentru NOI.md.

Președintele mișcării de tineret „Urmașii lui Ștefan” Dumitru Roibu, la rîndul său, a amintit că victoria de lîngă Vaslui și este una dintre cele mai mari victorii a oștii moldovenești sub conducerea lui Ștefan cel Mare. „Oastea moldovenească a reușit să învingă dușmanul mai numeros. La scurt timp după această victorie grandioasă Papa de la Roma i-a conferit lui Ștefan cel Mare titlul onorific „Marele atlet al creștinismului”. Acest fapt demonstra recunoașterea mondială a victoriei poporului moldovenesc asupra jugului otoman. Mă bucură faptul că aici au venit mulți tineri interesați de istoria țării, ei manifestă patriotism și înțeleg cît de important este să cinstim istoria, care este garantul independenței noastre”, a menționat Roibu.

Evenimentul a fost organizat de Mișcarea de Tineret „Voievod”, Federația de lupte „Voievod”, Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, Asociația „Scutul moldovenesc”, Centrul cooperării tineretului și Fondul dezvoltării ecologice „Ecodava”.

Precizăm că lupta de lîngă Vaslui, care a avut loc pe 10 ianuarie 1475, este una dintre cele mai reușite lupte ale domnitorului Ștefan cel Mare. Lupta a devenit o parte a perioadei de luptă a poporului moldovenesc pentru independență împotriva invaziilor turcilor în Sud-Estul Europei în secolele XV-XVI. Armata sub conducerea lui Suleiman pașa a fost distrusă, în pofida faptului că era de aproape trei ori mai mare decît oastea lui Ștefan cel Mare.


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu7 comentari

Ilarion 11 ian. 05:35

La Tiraspol cu voi toti de la asa adunare, hai la drum cu voi ! bagajele si la gara ! Astia pingaresc tot ce ating in neghiobia lor si o sa distruga si ce a mai ramas daca o mai fi ceva ! Risuri muscalofile de maldafani, se intoarce Stefan in groapa daca aude ce faceti panorame mancurte ce sunteti, aia la balamuc au mai multa minte !!!

mihai 11 ian. 01:14

Am fost de cateva ori o singura tara in spatiul dintre Marea Neagra - Nistru - Muntii Carpati la nord - Tisa (acum ungaria) - Dunare si sper sa mai fim o singura tara. Acum suntem doua tari dar vorbim o singura limba - LIMBA ROMANA chiar daca unii o numim limba moldoveneasca.

Ion 10 ian. 21:47

Vai-si amar de capul lor , sarmani!

Ciocana 10 ian. 21:07

Am impresia că pacienții casei de nebuni au avut azi o excursie în centrul orașului. Păcat că n-au fost supravegheați de medicii și responsabilii spitalului.

Adevărul 10 ian. 20:41
Deleted
pavlusafilip 10 ian. 20:36

poate cauta mai adinc,din antichitate,si mai gasesc/inventeaza niste sarbatori/manifestatii

Что толку от битвы при Васлуе, 10 ian. 19:46

если уже через год в 1476 году Штефан чел Маре потерпел поражение от турок и стал вассалом Турции.

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load