Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

CCM nu va examina sesizarea cu privire la retragerea cetățeniei lui Băsescu

10 ian. 2017,, 17:08   Politică
7861 4

Curtea Constituţională a restituit deputatului PLDM Grigore Cobzac sesizarea pe marginea decretului semnat de președintele Igor Dodon cu privire la retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu, informează NOI.md.

Curtea a argumentat că nu ține de competența sa să examineze astfel de sesizări, întrucît Legea cetăţeniei Republicii Moldova prevede explicit procedura de contestare a decretelor în această problemă. Astfel, potrivit articolului 41 din Lege, „decretul preşedintelui în problema cetăţeniei poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare”.

„Prin urmare, legalitatea retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu este de competenţa exclusivă a instanţelor judecătorești. Potrivit articolului 6 alin. (1) din Codul jurisdicţiei constituţionale, CCM soluţionează numai probleme ce ţin de competenţa sa. Dacă în procesul examinării apar chestiuni de competenţa altor organe, Curtea remite acestora materialele sau comunică faptul părţilor şi organelor interesate, dînd explicaţiile de rigoare”, se arată într-o notă informativă emisă de CCM.

Deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac a solicitat anterior Curții să se expună pe marginea legalității decretului semnat de Igor Dodon, prin care fostul președinte al României Traian Băsescu a fost lipsit de cetățenia moldovenească. Potrivit autorului sesizării, decretul semnat de președinte încalcă prevederile constituționale, dat fiind faptul că „ascunderea faptelor esențiale”, despre care se vorbește în document, nu a avut loc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?