Politolog, despre lipsa perspectivelor de integrare a Moldovei în UE (VIDEO)

Politolog, despre lipsa perspectivelor de integrare a Moldovei în UE (VIDEO)

Procesul de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană nu are perspective.

El este strîns legat de vechea confruntare a marilor ţări ale Europei cu Rusia, căreia UE vrea să-i demonstreze loialitatea ţărilor Europei de Est faţă de lumea occidentală. Această opinie și-a expus-o politologul Nicolai Ţveatcov în cadrul unei punţi video cu participarea experţilor din Chişinău, Tbilisi şi Minsk, care a avut loc astăzi, 10 ianuarie, comunică NOI.md.

Expertul s-a referit la aspectul istoric al proceselor integraţioniste ale Moldovei şi altor ţări ale Europei de Est în UE. „Pentru principalele puteri europene este caracteristică regionalizarea partenerilor externi. În acest mod acestea au împărţit între ele Ţările Baltice, Scandinaviei, Africii de Nord, Europei de Est şi multe alte regiuni. Aici au fost desfăşurate diverse procese integraţioniste, la unele dintre ele Moldova a încercat să participe activ în anii 2000. Noi chiar am încercat să aderăm la Pactul de stabilitate, după care ni s-a dat clar de înţeles că noi putem participa la atare proiecte, dar fără perspective de a adera la Uniunea Europeană. Această sintagmă – „fără perspective de a adera la UE” – în scurt timp a devenit de bază şi pentru Parteneriatul Estic, şi pentru Acordul de asociere cu UE”, a menţionat politologul.

„Regionalizarea ţărilor Europei de Est într-un singur proiect a fost condiţionată de istoria relaţiilor reciproce ale Rusiei cu UE, care, la rîndul său, găseşte susţinere din partea SUA pentru ţările din această regiune. În ceea ce privește Moldova, o importanţă deosebită are noţiunea «moştenire sovietică» şi tot ceea ce ține de ea. Lupta cu moştenirea sovietică este însoţită de sentimentul rusofobic şi «partenerii de dezvoltare» din Occident sînt gata «să le încingă» în societatea locală, alocînd mijloace pentru diverse granturi şi proiecte strategice. Aceste proiecte duc la tensionarea situaţiei în societate şi de ele beneficiază doar anumite cercuri guvernamentale”, a declarat Nicolai Ţveatcov.

„Mulţi dintre noi sînt absolut conştienţi de faptul că nu avem nevoie de o atare politică europeană. Nefind însă oameni complet proşti, noi continuăm să discutăm limitat despre acești termeni. În definitiv, aceasta se va finaliza deplorabil pentru statalitatea noastră. Liberalizarea regimului de vize cu ţările UE pentru cetăţenii Moldovei s-a realizat doar cu un singur scop – de a nu pierde controlul asupra teritoriului statului nostru din partea demnitarilor europeni”, a conchis politologul.

Între timp, numeroasele sondaje sociologice demonstrează diminuarea interesului cetăţenilor Moldovei faţă de integrarea în UE. Astfel, conform rezultatelor sondajului din toamna anului 2016, circa 40% dintre cetăţenii Moldovei ar fi votat pentru integrarea în Uniunea Europeană în caz de organizare a unui astfel de referendum, în timp ce 43% ar fi optat pentru integrarea în UEEA. Potrivit datelor sociologilor, numărul adepţilor UE atunci s-a redus cu 3% în comparaţie cu sondajul efectuat cu o lună în urmă.

Republica Moldova, la 27 iunie 2014, a semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, reglementat de prevederile DCFTA. În afară de fostul prim-ministru al Moldovei Iurie Leancă, documentul respectiv a fost semnat de preşedintele Ucrainei, Piotr Poroşenko, şi fostul premier al Georgiei Irakli Garibaşvili.
 


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu14 comentari

молдовеану 11 ian. 15:22
Deleted
moldoveanu 11 ian. 14:49
Deleted
Мош Ион 11 ian. 13:22

Цветков истину глаголит!!! И без его слов видно, в какое го*но в тянули Молдову,западные колониалисты!!! Тут один пишет про европейские (ценности)! Да мы в гробу видали эти гейропейские ценности, когда МУЖИК женится на МУЖИКА, и БАБА выходит замуж за БАБУ!!! Пусть,они со своими (ценностями) сидят там у себя, а у МОЛДОВН,совсем другие ценности!!! Мы православные христиани, верим в Бога и в свою СТРАНУ, и хотим иметь ВНУКОВ, а не (ОНО)!!! Если, кто не понял,о чем тут речь, -советую обратится к врачу!

staid 11 ian. 08:51

справедливость, смотрю, Вы великий знаток того, как живут "сегодня" страны балтии.. В гости туда не желаете съездить?

Вероника 10 ian. 20:24

Только одна его фамилия уже говорит,что он защищает.

молдован 10 ian. 17:46
Deleted
Ваня 10 ian. 17:02

Несколько раз видел и слушал этого "политолога" по ТВ ,потерянный
человек,находка для шпионов, то есть для агенство НОЙ.

Dan Bilzerian 10 ian. 16:53

Marian Lupu a declarat că Republica Moldova va fi gata ca în 2019 să depună cererea de aderare la UE, în ultimul an Guvernul de la Chișinău an guvernul de la Chișinău prin reformele înteprinse a apropiat Moldova și mai tare de acest obiectiv.

Nic 10 ian. 15:39

Prorocii kremlinului si-au intetit lucrul de manipulare a moldovenilor odata cu alegerea lui Dodon. Astfel de emisari plus rusofonii si cei prostiti de Moscova si Dodon vor sa intoarca tara la cheremul lui Putin

Vasea 10 ian. 14:00

Цвятков критикует, а предложить взамен ничего не может.Тогда пусть заткнётся.

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

tu ești reporter

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load