Lazăr: Investiţiile în economie depind de situaţia politică

Lazăr: Investiţiile în economie depind de situaţia politică

Fluxul de investiţii în economia Moldovei depind direct de situaţia politică din ţară, consideră fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, care în prezent, pe lîngă activitatea antreprenorială, dezvoltă noua asociaţie obştească Institutul de Monitorizare şi Evaluare a Politicilor, Programelor şi Proiectelor de Interes Public IMPACT.

Într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei Infotag el a spus că fluxul de investiţii nu este deocamdată vizibil, iar acest fapt arată că "situaţia politică este una nedeterminată".

"Nu aşteptaţi să fac o prognoză exactă pentru anul 2017, deoarece sînt multe necunoscute în situaţia politică din anul curent. Sper mult că va fi o stabilitate politică, care este atît de necesară pentru continuarea reformelor. În acest plan, cred că şansele sînt de 50 la 50, pentru că ar putea fi alegeri parlamentare anticipate", a spus Lazăr.

Întrebat în ce măsură "nedeterminarea politică" ar putea fi ajutată de resetarea Guvernului, fostul ministru a remarcat că acest lucru ar fi necesar, conform regulilor procesului politic. 

"Şi iată de ce. Majoritatea parlamentară actuală urmează să conducă Moldova încă doi ani, asta în condiţiile scenariului optimist al autorităţilor. Rezultatele alegerilor directe ale preşedintelui au demonstrat că cetăţenii nu prea au încredere în guvernare. De aceea ea trebuie să demonstreze, prin acţiuni concrete, că a înţeles corect semnalul alegătorilor", consideră el.

În opinia fostului ministru al Economiei, dacă guvernarea va proceda anume în acest mod, atunci cetăţenii RM vor vedea schimbări în interesul societăţii.

"Cu toţii înţelegem că este nevoie de o resetare. Aceasta este un motiv foarte bun şi pentru însuşi Guvernul, pentru a se înviora cu adevărat. În mare parte, rezultatul alegerilor trebuie să fie un duş rece pentru întreaga guvernare. Ei trebuie să facă tot posibilul pentru ca la alegerile parlamentare din 2018 să vină cu rezultate bune în guvernarea ţării", a spus Lazăr.

El s-a întrebat dacă preşedintele ales al RM face parte din guvernare sau din opoziţie.

"Cred că pînă la sfîrşitul primului trimestru al anului 2017 vom înţelege cum se stabilesc relaţiile în triunghiul de guvernare – parlament, guvern, preşedinte – şi dacă această construcţie va putea supravieţui pînă la alegerile parlamentare. Să nu uităm şi de opoziţia extraparlamentară, care ar putea crea surprize", a menţionat el.

Potrivit fostului ministru, ar fi bine pentru toţi să fie evitată confruntarea între preşedinte şi majoritatea parlamentară. 

"Este nevoie de compromisuri şi de un echilibru de interese, pentru ca reformele începute să fie continuate prin eforturi comune. Cu rezultatele atinse în cadrul reformelor, la alegerile parlamentare ei vor putea să le "vîndă" mai avantajos alegătorului. Preşedintele va spune că acestea sînt rezultatele lui, pe care a reuşit să le obţină ajungînd la un compromis cu guvernarea. Parlamentul şi Guvernul vor spune că acestea sînt rezultatele lor, ca un maximum la ceea ce era posibil de atins în condiţiile unui sistem dificil de "coexistenţă politică" cu preşedintele. Iar alegătorul care se va prezenta la urnele de vot va trebui să le aprecieze la alegeri", presupune Lazăr, care consideră foarte important ca economia să nu fie din nou jertfită în favoarea ambiţiilor politice sau geopolitice meschine ale politicienilor".

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu11 comentari

Tomas 15 ian. 08:52

Наша страна на данный момент находятся в кармане одного человека, то есть она захвачена. А раз так, какой нормальный человек захочет вложить деньги здесь? В любой момент Плаха может отжать бизнес.

Realist 11 ian. 11:21

Ministerul Economiei preconizeaza pentru 2017 o crestere economica cu 2%. Nu e mult, dar e imbucurator ca progresam oliaca. Iar ce tine de investitii: Dupa ce guvernul a facut oliaca de stabilitate in tara, investitori asa ca Japonia, Cehia si China s-au aratat a fi interesati sa investeasca in Moldova. Asteptam

Ionica 11 ian. 10:51

E si normal ca depind mult de situatia politica, doar daca este instabilitate politica in tara, investorii nu risca sa investeasca. Anul trecut a fost altfel, am vazut ca au fost investitii in domeniul afacerilor, in aceleasi ZEL-uri sau construit uzine si sa investit pentru a construi noile.

Andrei 11 ian. 10:24

Dacă se va continua așa cum a fost situația în ultimile luni, atunci noi avem toate șansele să devenim o țară cu o istorie economică de succes! Principalul acum să nu permitem celor ce vor răul nostru, să declanșeze alegeri anticipate!

Dan Bilzerian 10 ian. 17:28

Acum avem o stabilitate politică și obervăm că în comparație cu 2015, în 2016 au crescut considerabilinvestițiile în Republica Moldova, iar în 2017 se prevede o creștere mult mai mare.

moldoveanu 10 ian. 17:02

sunt de acord ca investitiile sa depinda de pozitia tarii.
si daca multi moldoIVANI cred ca pot scuipa in caldarea din care beu, trebue de-i pus la punct ca sa inteleaga proverbul moldovenesc:
ca ulciorul nu se duce de multe ori la izvor.

Subiectul 90 10 ian. 16:54

И насколько выросли инвестиции за прошлый год? Там что-то японцы, итальянцы, китайцы бормотали, ну хотя бы за бормотали а не так как до этого, даже не знали что такая странна существует.

Дима 10 ian. 16:33

Пока во власть не придут честные люди, а не потенциальные коррупционеры ничего не изменится.

Alin 10 ian. 16:20

Atita timp cit PDM va fi la putere, cred ca stabilitatea politica in tara va fi asigurata. Chiar de Dodon a cistigat alegerile, acesta va fi pus la loc de democrati de fiecare data cind acesta se va umfla prea tare in pene. Asa ca linistiti putem atrage noi investitori.

очевидное и веротное 10 ian. 14:17

Пока президент.парламент и правительство напоминают троицу ,тянущую воз в разные стороны. (лебедь.рак,да щука) до тех порт вот так и будет он стоять на месте.Ну и если все таки затянут кто то этот воз назад в "светлое прошлое" таежный союз,то это будет похоже на: Здрасьте грабли,это Я!"

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load