Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Washingtonul sancționează un apropiat al lui Putin

10 ian. 2017,, 11:06   Externe
3524 4

Statele Unite au adoptat luni noi sancțiuni contra Rusiei care îi vizează pe un apropiat al președintelui Vladimir Putin și pe cei doi presupuși asasini ai opozantului Aleksandr Litvinenko, fost agent KGB, otrăvit cu poloniu la Londra, în anul 2006, transmite AFP.

Trezoreria și Departamentul de Stat al SUA au anunțat, în comunicatele lor, că adaugă trei nume — Aleksandr Bastrikin, președintele Comitetului de Investigații rus, Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun — pe așa numita listă Magnitski care dă numele unei legi americane din decembrie 2012 care permite înghețarea eventualelor bunuri și interese în SUA ale responsabililor ruși vinovați, conform Washingtonului, de grave violări ale drepturilor omului.

Potrivit unei știri AFP din 21 ianuarie 2016, poliția britanică a cerut extrădarea a doi cetățeni ruși — Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun — desemnați ca autorii asasinării prin otrăvire cu poloniu radioactiv a fostului agent FSB (ex-KGB) Aleksandr Litvinenko în 2006 la Londra, conform concluziilor anchetei făcute publice de magistratul britanic Robert Owen.

'Există mandate în continuare împotriva lui Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun pentru această crimă. Obiectivul nostru rămîne de a-i aduce în fața tribunalului', a declarat atunci Scotland Yard-ul într-un comunicat, referindu-se la cererile de extrădare trimise încă 2007 de Londra Moscovei și pe care aceasta refuză să le satisfacă.

Rusia nu-i va extrăda pe Lugovoi și Kovtun — foști agenți ai serviciilor secrete ruse — în Marea Britanie după ce ancheta publică desfășurată la Londra a stabilit implicarea directă a celor doi în asasinarea lui Litvinenko, conform concluziilor făcute publice de magistratul Robert Owen.

O declarație în acest sens a fost făcută pentru RIA Novosti de către avocatul Dmitri Agranovski. Constituția Federației Ruse interzice acest lucru, a explicat el.

'Perspectivele de extrădare a lui Lugovoi și Kovtun sînt egale cu zero, întrucît Constituția rusă interzice extrădarea cetățenilor ruși de către Rusia unui alt stat, indiferent de crima care le este imputată', a adăugat acesta.

Aleksandr Litvinenko a decedat la 23 noiembrie 2006, la vîrsta de 43 de ani. Cu trei săptămâni înainte, el băuse un ceai într-un bar din Millenium Hotel, în centrul Londrei, în compania lui Andrei Lugovoi, fost agent FSB, și a omului de afaceri rus Dmitri Kovtun, și el provenind din rîndurile serviciilor secrete ruse.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?