Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Suma de bani returnată la creditele rapide de băncile lichidate

10 ian. 2017,, 10:08   Economie
3061 0

Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, aflate în proces de lichidare, în data de 1 ianuarie 2017 au returnat statului 868,24 milioane de lei din contul achitării creditelor rapide obţinute anterior în temeiul garanțiilor de stat de la Banca Naţională a Moldovei, în valoare de peste 14,1 miliarde de lei, comunică NOI.md.


Acest fapt îl demonstrează datele de pe site-ul Ministerului Finanţelor. Conform acestora, în particular, Banca de Economii a plătit 224,24 mil. lei, Banca Socială – 352 mil. lei, iar Unibank – 292 mil. lei.

După cum s-a comunicat anterior, Guvernul Moldovei a transformat în datorie naţională peste 13,3 mld. lei, pe care Banca Naţională le-a acordat anterior în temeiul garanţiilor de stat celor trei bănci cu probleme: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, din care a fost scos pe cale frauduloasă aproximativ 1 mld. dolari.

În particular, pe 4 octombrie 2016 Ministerul Finanţelor a emis şi transmis Băncii Naţionale a Moldovei obligațiuni de stat în valoare totală de 13 mld. 341,2 mil. lei, ceea ce corespunde sumei creditelor rapide acordate de banca centrală instituţiilor în curs de lichidare – Banca de Economii, Banca Sociala şi Unibank, care nu au fost achitate la data emiterii obligaţiunilor de stat.

Suma de 13 mld. 341,2 mil. lei a fost divizată în 25 de emiteri de obligaţiuni de stat, cu termenul de achitare de la 1 an pînă la 25 de ani. Obligaţiunile de stat cu termenul de achitare de 1-9 ani au fost emise cu rată fixă a dobînzii de 1,4% anual, iar pe termenul de 10-25 de ani – cu rată fixă a dobînzii de 5,3% anual.

După includerea în datorie publică a peste 13,34 mld. lei, suma ei totală este una record – 50,34 mld. lei, care a depăşit veniturile bugetului public național pe anul 2016.

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a semnat inițiativa legislativă privind abrogarea legii care pune pe umerii cetăţenilor returnarea miliardelor furate din sistemul bancar. Consilierul preşedintelui pe economie, Elena Gorelova, a explicat că răscumpărarea obligaţiunilor de stat din contul mijloacelor bugetare va fi o povară grea pentru buget pe parcursul a 25 de ani şi îi va costa pe cetăţeni de la 600 pînă la 1 mld. lei pe an. Aceşti bani, mai curînd, vor fi plătiţi din contul reducerii cheltuielilor sociale, subvenţiilor pentru agricultură, investiţiilor în economie.

Igor Dodon s-a pronunţat categoric împotriva transferării pe umerii cetăţenilor a recuperării furtului fără precedent, acoperirii miliardelor sustrase din contul generaţiei actuale şi ale celor următoare ale cetăţenilor Moldovei. El a declarat că banii furaţi trebuie să-i restituie toţi cei care au participat la fraudă, au susţinut-o, au ştiut de ea, dar au preferat să tacă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?