Aniversarea bătăliei de la Văslui va fi marcată cu solemnitate (VIDEO)

Aniversarea bătăliei de la Văslui va fi marcată cu solemnitate (VIDEO)

Mișcarea de Tineret „Voievod” și Mișcarea „Urmașii lui Ștefan” vor organiza un șir de acțiuni pentru sărbătorirea celei de-a 542-a aniversări a bătăliei de la Văslui.

Evenimentele de comemorare vor avea loc de ziua aniversării bătăliei de la Văslui – la 10 ianuarie. Anunțul a fost făcut astăzi, 9 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, de către președintele Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu, citat de NOI.md.

În virtutea istoriei seculare a poporului moldovenesc și necesității promovării patriotismului autentic în societate, Mișcarea de Tineret „Voevod” și Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” invită cetățenii Republicii Moldova să se alăture acestui marș, care se va începe marți, 10 ianuarie, la ora 14:00, în fața Catedralei Mitropolitane. Participanții la eveniment vor asista la o slujbă de comemorare a celor căzuți pe cîmpurile de luptă, după care, în urma unui marș vor depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. Evenimentul va culmina cu un miting, la care vor participa liderii organizațiilor patriotice.Mîine tot va avea loc ceremonia de depunere a florilor la monumentul lui Ștefan cel Mare și un miting solemn. În fața celor prezenți vor susține un discurs șefii unui șir de organizații patriotice nonguvernamentale, inclusiv „Voievod” și „Urmașii lui Ștefan”, precum și oaspeții din străinătate, printre care și președintele Asociației Tinerilor Moldoveni din orașul Cernuți, Sergiu Reabco.  Tinerii patrioți ai țării noastre, precum și toți cetățenii care se mîndresc cu istoria Moldovei sînt invitați să participe la acțiunile de comemorare.

Dumitru Roibu a menționat că acțiunile de comemorare a aniversării bătăliei de la Văslui se organizează în fiecare an, cel puțin ultimii șase-șapte ani fără întrerupere. „În fiecare an ni se alătură din ce în ce mai mulți tineri patrioți. Anul trecut am reușit să organizăm acțiuni de comemorare la Văslui, pentru a sublinia importanța acestui eveniment. Trebuie să ținem minte că în acea perioadă cînd Moldova a luptat împotriva dominației otomane, țara noastră era un stat european recunoscut, care avea importanță continentală”, a declarat liderul Mișcării „Urmașii lui Ștefan”.

Precizăm că la data de 10 ianuarie se împlinesc 542 de ani de la bătălia de la Vaslui, cunoscută și ca bătălia de la Podul Înalt.  Aceasta este cea mai mare victorie a lui Ștefan cel Mare asupra oastei Imperiului Otoman și cea mai mare pierdere a turcilor în fața unei armate creștine.

De menționat că oastei moldovenești i s-au alăturat circa 7 mii de ostași unguri și 2 mii de poloni, armata creștină moldo-maghiaro-polonă alcătuind astfel aproximativ 40 mii oameni. Oastea Imperiului Otoma număra circa 100 mii de ostași, căreia i s-a alăturat armata Valahiei cu circa 20 mii de ostași, însumînd un efectiv de circa 120 mii de soldați. În urma acestei bătălii, Ștefan cel Mare a fost numit de către Papa de la Roma Atlet al Creștinătății.


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu16 comentari

moldoveanu 10 ian. 17:27

vitsa noastra de valahi-moldoveni-romani este veche si nu poate fi pusa sub intrebare de mirsavii slavi.
noi, fiind o natiune moldoveneasca-romaneasca, recunoscuta de toata lumea nu trebue sa ne injosim, ascultand latratul dusmanilor.

Polar1s 10 ian. 16:47

te intilnesti cu cineva din Iasi Vaslui si asmd pe teritotiu romaniei toti o sa spuie ca sunt moldoveni , te intilnesti cu vorbitori de limba rusa in Balti transnitrea smd o sa spuna cas rusi , tot asa si gagaujii . Cred ca cei care se socot Moldoveni ar trebui sa sustie.

молдован 10 ian. 13:04

Цыгане -это твои предки и ты их жалкое продолжение !!! Румыны, Вас в Молдове всего до 10%, вы меньшинство, УЧИТЕ ИСТОРИЮ ВЕЛИКОЙ МОЛДОВЫ, ВЕЛИКОГО ЦАРЯ ШТЕФАНА и уважайте БОЛЬШИНСТВО граждан МОЛДОВЫ и страну в которой проживаете !!!

молдовеану 10 ian. 11:06

варягу
тать- это бандиты или плохие люди в древние времена.
русь-это те же плохие люди только пришлые из скандинавии, викинги, которых князья нанимали за плату для междоусобных войн со своими братьями, родственниками князьями.
впоследствии эти пришлые русы и стали верховодить дикарями, то есть ваши предки пригласили русь на царство над ними.

moldoveanu 10 ian. 10:28

moldoveni-romani prea mult permit veneticilor in tara noastra.
unde s-a vazut ca strainii sa faca atita propaganda impotriva tarii, si bastinasii sa taca ca soarecii, dar inca sa participe singuri la manifestatii si in organizatii ce sunt impotriva tarii sale.

Culita 10 ian. 03:39

YMCA Moldova ii sponzoriseaza dar nu cred ca se stie exact raul social care il face prin asemenea proiecte as zice ciudate. Nici sefii lor internationali nu cred ca sunt la curent ce "proiecte" se fac cu banii lor... Aceste asa-zise ONG-uri sunt finantate prin proiecte sociale dar asemenea ONG-uri le deturneaza catre asa-zis "patriotice" in fapt mancurte si xenofobe daca nu chiar mai rau. Se creaza si mai multa diviziune si ura in societate prin ce fac acesti mancurti rusofoni. Trebuie interzise asmenea ONG-uri ca pericol la securitatea statului cam asa cred eu.

варяг 9 ian. 23:32

Молдовяну-так Русь это только Киев?)а предшествующие Киевской Руси-Новгородская Русь и Гардарики как бы не причем?)Киевская Русь это только период в истории Руси,небольшой по сути период,после Киева и другие центры боролись за главенство на Руси,к времени правления Штефана оставались Великое Княжество Летовское и Великое Княжество Московское,обстоятельства распорядились так что все таки Москва вышла на первые роли.Суждения о том что Москва цэ не Русь бред,такая же неоднородно этническая Русь как и Киевская или тем боле Гардарики.

молдовеану 9 ian. 22:04

так то русияны ещё позже ромын появилися
до того были удмуртами, чудью и другими дикими племенами печенегами.
однако присвоили себе лавры чужой для них Киевской руси, не имея к Киеву никакого о отношения.

молдовеану 9 ian. 21:24

Да, Елена Волошанка которую русиянцы благополучно убили

молдовеану 9 ian. 21:21

Елена волошанка
так называли русские дочь Штефана чел Маре.
у мохнорылов есть ещё вопросы, кто Молдоване и что валахи это мы и есть, моддоване-валахи-ромыны.

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

tu ești reporter

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load