Aniversarea bătăliei de la Văslui va fi marcată cu solemnitate (VIDEO)

Aniversarea bătăliei de la Văslui va fi marcată cu solemnitate (VIDEO)

Mișcarea de Tineret „Voievod” și Mișcarea „Urmașii lui Ștefan” vor organiza un șir de acțiuni pentru sărbătorirea celei de-a 542-a aniversări a bătăliei de la Văslui.

Evenimentele de comemorare vor avea loc de ziua aniversării bătăliei de la Văslui – la 10 ianuarie. Anunțul a fost făcut astăzi, 9 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, de către președintele Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu, citat de NOI.md.

În virtutea istoriei seculare a poporului moldovenesc și necesității promovării patriotismului autentic în societate, Mișcarea de Tineret „Voevod” și Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” invită cetățenii Republicii Moldova să se alăture acestui marș, care se va începe marți, 10 ianuarie, la ora 14:00, în fața Catedralei Mitropolitane. Participanții la eveniment vor asista la o slujbă de comemorare a celor căzuți pe cîmpurile de luptă, după care, în urma unui marș vor depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. Evenimentul va culmina cu un miting, la care vor participa liderii organizațiilor patriotice.Mîine tot va avea loc ceremonia de depunere a florilor la monumentul lui Ștefan cel Mare și un miting solemn. În fața celor prezenți vor susține un discurs șefii unui șir de organizații patriotice nonguvernamentale, inclusiv „Voievod” și „Urmașii lui Ștefan”, precum și oaspeții din străinătate, printre care și președintele Asociației Tinerilor Moldoveni din orașul Cernuți, Sergiu Reabco.  Tinerii patrioți ai țării noastre, precum și toți cetățenii care se mîndresc cu istoria Moldovei sînt invitați să participe la acțiunile de comemorare.

Dumitru Roibu a menționat că acțiunile de comemorare a aniversării bătăliei de la Văslui se organizează în fiecare an, cel puțin ultimii șase-șapte ani fără întrerupere. „În fiecare an ni se alătură din ce în ce mai mulți tineri patrioți. Anul trecut am reușit să organizăm acțiuni de comemorare la Văslui, pentru a sublinia importanța acestui eveniment. Trebuie să ținem minte că în acea perioadă cînd Moldova a luptat împotriva dominației otomane, țara noastră era un stat european recunoscut, care avea importanță continentală”, a declarat liderul Mișcării „Urmașii lui Ștefan”.

Precizăm că la data de 10 ianuarie se împlinesc 542 de ani de la bătălia de la Vaslui, cunoscută și ca bătălia de la Podul Înalt.  Aceasta este cea mai mare victorie a lui Ștefan cel Mare asupra oastei Imperiului Otoman și cea mai mare pierdere a turcilor în fața unei armate creștine.

De menționat că oastei moldovenești i s-au alăturat circa 7 mii de ostași unguri și 2 mii de poloni, armata creștină moldo-maghiaro-polonă alcătuind astfel aproximativ 40 mii oameni. Oastea Imperiului Otoma număra circa 100 mii de ostași, căreia i s-a alăturat armata Valahiei cu circa 20 mii de ostași, însumînd un efectiv de circa 120 mii de soldați. În urma acestei bătălii, Ștefan cel Mare a fost numit de către Papa de la Roma Atlet al Creștinătății.


Ați găsit eroarea în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu16 comentari

Stefan 9 ian. 14:44

Vorbim limba romana in toata Moldova. Asa este corect.

Ciocana 9 ian. 16:05

Încă o manifestare a fuduliei primitive din partea unor slugoi ai ruşilor, care promovează moldovenismul deşanţat. Fiind încurajaţi şi finanţaţi de către serviciile ruseşti să menţină separarea de restul neamului românesc, aceşti trepăduşi ne fac pe noi de râs. Cine mai sărbătoreşte în fiecare an evenimentele istorice de mai mult de jumătate de mileniu în urmă? Pot fi sărbătorite datele rotunde, trebuie consemnate asemenea victorii în manualele istorice, în articole, în emisiuni radio şi TV. Dar nu prin mitinguri şi marşuri, că arătăm ridicol. Ridicol arată acum şi ruşii cu manifestările pompoase dedicate victorie asupra Germaniei mai mult de 70 de ani în urmă. Iar voi, urmaşii lui Stalin şi Putin, cu bucuria umflată şi falsă pentru cea fost 542 de ani în zrmă?

? 9 ian. 16:33
Spam
Иван 9 ian. 17:57

А где же были в это время "братья" румыны???

в точку... 9 ian. 18:01

а ведь румыны и не могли принять участие в битве против османских завоевателей в связи с тем, что родились четыре столетия спустя...,
однако, наглые румынские элиты сумели приватизировать и национальность и язык народов...,
наподобие молдавской ,,проевропейской" элиты, находясь во главе антинародных партиек, сколотив так называемое парламентское большинство , сумели под себя подмять (приватизировать) министерства и ведомства, не ,,заметить" ,,исчезновение" миллиардов из страны, а пропажу возложить на население страны...

вал 9 ian. 19:19

мули - мынкурты проснулись на конец
сырботари сфыршит требе лукрязы за трейзеч лей июдушки

молдовеану 9 ian. 21:21

Елена волошанка
так называли русские дочь Штефана чел Маре.
у мохнорылов есть ещё вопросы, кто Молдоване и что валахи это мы и есть, моддоване-валахи-ромыны.

молдовеану 9 ian. 21:24

Да, Елена Волошанка которую русиянцы благополучно убили

молдовеану 9 ian. 22:04

так то русияны ещё позже ромын появилися
до того были удмуртами, чудью и другими дикими племенами печенегами.
однако присвоили себе лавры чужой для них Киевской руси, не имея к Киеву никакого о отношения.

варяг 9 ian. 23:32

Молдовяну-так Русь это только Киев?)а предшествующие Киевской Руси-Новгородская Русь и Гардарики как бы не причем?)Киевская Русь это только период в истории Руси,небольшой по сути период,после Киева и другие центры боролись за главенство на Руси,к времени правления Штефана оставались Великое Княжество Летовское и Великое Княжество Московское,обстоятельства распорядились так что все таки Москва вышла на первые роли.Суждения о том что Москва цэ не Русь бред,такая же неоднородно этническая Русь как и Киевская или тем боле Гардарики.

captcha

Întrebarea zilei Toate

load