Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Turcia vrea să anuleze regimul liberalizat pentru transportatori

9 ian. 2017,, 10:35   Economie
3659 0

Turcia vrea să anuleze regimul liberalizat pentru transportatorii din Moldova. Anunțul a fost făcut de Agenția Națională Transport Auto (ANTA), citată de NOI.md.


Agenția a specificat că Ministerul Transporturilor, Afacerilor Maritime și Comunicațiilor al Republicii Turcia a propus inițiativa de a introduce în relațiile cu Moldova autorizarea transportului de mărfuri în regim bilateral și tranzit.

Relaţiile bilaterale în domeniul transportului rutier internaţional de pasageri şi mărfuri între Republica Moldova şi Republica Turcia sînt stabilite în baza Acordului interguvernamental semnat pe 3 mai 1994 la Chişinău.

Luînd în considerație faptul că Articolul 8 și Articolul 12 ale Acordului stabilesc că transportul de mărfuri în regim bilateral, tranzit și în/din țări terțe se efectuează în bază de autorizații, precum și cu scopul de a dezvolta relaţiile comerciale între ţări şi de a liberaliza şi facilita transportarea mărfurilor, în cadrul şedinţelor Comisiei Mixte moldo-turce în domeniul transportului rutier internațional, care s-au desfăşurat în anii 2002 şi 2003, părţile au stabilit liberalizarea transportului rutier de mărfuri între Republica Moldova şi Republica Turcia, precum şi în tranzit pe teritoriile lor.

Însă, prin demersul ministerului menționat al Republicii Turcia din 10 noiembrie 2016, partea turcă a propus introducerea în anul 2017 a sistemului de autorizații pentru transportul bilateral și tranzit de mărfuri, precum și a transmis unilateral 500 de autorizații bilateral/tranzit.

Ulterior, în rezultatul negocierilor cu partea turcă, a fost obținută menținerea regimului liberalizat pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri și discutarea subiectului dat în cadrul ședinței Comisiei mixte moldo-turce în domeniul transportului rutier internațional, care urmează să fie desfășurată în februarie 2017 la Chișinău.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?