X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Plahotniuc, a transmis un mesaj pentru Trump

8 ian. 2017,, 15:26   Politică
18160 37

Republica Moldova îşi doreşte să fie o punte între Est şi Vest şi în niciun caz un cî. mp de luptă pentru marile puteri. Declarația aparține preşedintelui Partidului Democrat din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, și a fost adresată preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, fiind publicată în cadrul rubricii „Opinii“ a publicaţiei Fox News.


Totodată, politicianul susţine că funcţia de şef de stat a lui Igor Dodon este una ceremonială.

Redăm, în cele ce urmează, mesajul transmis de Vlad Plahotniuc preşedintelui SUA: În timp ce multe state din Europa de est salută promisiunea administraţiei Trump de a îmbunătăţi relaţiile americane cu Rusia, noi sperăm că acest fapt nu este în detrimentul visului nostru pentru crearea unor legături mai profunde cu Occidentul. Ca o mică fostă Republică Sovietică, fără ieşire la mare şi prinsă între NATO dinspre vest şi Ucraina dinspre est, Moldova depinde mult de relaţiile bune dintre SUA şi Rusia. Ultimul lucru pe care ni-l dorim este ca legăturile noastre cu Vestul să slăbească.

Dar suntem optimişti că viziunea preşedintelui ales, Donald Trump, poate transforma pozitiv mediul de securitate în regiunea noastră. Ca businessman care crede în „arta afacerii”, eu sper că abordarea non-conflictuală a domnului Trump faţă de Moscova nu doar că va reduce tensiunile dintre ţări, dar va reduce, de asemenea, şi presiunea asupra ţărilor ca Republica Moldova de a alege de care parte să se poziţioneze. Moldova nu doreşte să fie trasă înapoi pe orbita Moscovei, iar noi suntem conştienţi de faptul că nu putem prospera fiind un pion în lupta de putere între Est şi Vest.

Decât să fim implicaţi într-un nou război rece, ne dorim să mergem înainte cu o economie de piaţă liberă, integrată cu vestul, dar în relaţii de pace cu estul. Noi ne aşteptăm ca Statele Unite să continue să sprijine direcţia noastră istorică spre locul nostru în comunitatea europeană. Din nefericire, în mare parte în cei 25 de ani de independenţă, Moldova a fost o zonă de confruntare dintre Rusia şi Occident. Acest lucru nu poate fi decât dăunător pentru o ţară mică precum a noastră, ca dovadă Rusia continuă să sprijine Transnistria, o regiune separatistă în cadrul frontierelor recunoscute pe plan internaţional ale Moldovei, unde staţionează şi în prezent 2.500 de soldaţi ruşi. Peste mai mult de 25 de ani, problema transnistreană a ameninţat securitatea Moldovei şi stabilitatea Europei de Est.

Însă, dacă Statele Unite şi Rusia sunt în stare să consolideze o nouă relaţie, mai concentrată pe cooperare decât pe confruntare, acest fapt ar putea duce la soluţionarea conflictului separatist nu numai în Transnistria, ci şi în conflictele teritoriale din Crimeea, Ucraina, Osetia de Sud şi Abhazia, Georgia. Moldova vrea să fie o punte de legătură între Est şi Vest şi nu un câmp de luptă. În cazul în care Moldova se apropie de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, suntem percepuţi greşit ca antiruşi, iar gesturile de prietenie faţă de Rusia sunt interpretate greşit, ca o renunţare la integrarea europeană. Adevărul este că majoritatea moldovenilor doresc să fie pro-occidentali, fără a fi antiruşi. Cu afinităţile noastre culturale şi istorice cu Rusia, al doilea cel mai mare partener comercial al nostru după UE, noi nu suntem ostili faţă de Moscova. Ne dorim să se rezolve neînţelegerile noastre cu Rusia, în special în ceea ce ţine de Transnistria, şi să extindem relaţia noastră economică.

Aşa cum Europa de Est nu ar trebui să exagereze în ceea ce priveşte schimbarea administraţiei din SUA, americanii nu ar trebui să facă vreo greşeală în privinţa direcţiei Moldovei. Într-adevăr, într-o competiţie electorală acerbă pentru funcţia de preşedinte, care este în mare măsură una ceremonială, un post cu autoritate constituţională limitată şi influenţă asupra politicii externe insuficiente - alegătorii noştri au ales recent un candidat care se autodescrie ca fiind prorus. Cu toate acestea, Guvernul nostru este condus de o coaliţie pro-occidentală, condusă de Partidul Democrat din Moldova, care duce Moldova mai aproape de UE şi implementează reforme cuprinzătoare, ca parte a Acordului de Asociere cu UE.

Prin acest Acord şi foaia de parcurs a reformei Guvernului, Republica Moldova luptă cu corupţia politică, eliberând sistemul nostru economic şi consolidând statul de drept. În schimb, noi primim stimulente concrete de a diversifica şi moderniza economia noastră, ce includ extinderea comerţului bilateral cu UE, care cumpără 62% din exporturile ţării noastre. După ce timp de aproape o jumătate de secol a suferit în perioada comunismului şi a avut probleme în lupta împotriva corupţiei, pe parcursul mai multor ani, Moldova depune eforturi mari să atingă democraţia, piaţă liberă şi statul de drept. Vedem în Occident un model economic şi politic, deoarece noi îmbrăţişăm valorile libertăţii şi democraţiei. Pentru Statele Unite şi Moldova, acest lucru ar trebui să fie un moment de promisiune, nu de pericol. Suntem încrezători în privinţa îmbunătăţirii relaţiilor moldo-americane în acest an, când sărbătorim 25 de ani de relaţii diplomatice.

Simbolismul ar trebui să fie ca un impuls în cooperarea noastră. Dacă relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia vor începe să se dezgheţe, aceasta va fi doar o veste bună pentru Moldova. Suntem pe calea obiectivului nostru final al prosperităţii, democraţiei antreprenoriale, păstrarea unor norme legale şi constituţionale, care priveşte spre Occident şi menţine relaţii calde cu toţi vecinii săi. În acest efort, Statele Unite şi UE sunt cei care ne inspiră şi ne aşteptăm să fiţi în continuare partenerii noştri.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?