Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

«Colinda» cu destin trist și interpretare originală (VIDEO)

7 ian. 2017,, 13:00   Societate
6688 0

Printre imaginile de istorie a cinematografiei moldoveneşti regăsim și filmul regizorului Iacob Burghiu">Iacob Burghiu „Colinda".

Filmul „Colinda", lansat în 1969 a avut un destin trist, pentru că regizorul acestuia a ales o interpretare foarte originală. Din punct de vedere al conținutului, filmul e o baladă, dar ca realizare, din punct de vedere cinematografic, e făcut în estetica documentarului.

Această simbioză a trezit interesul cineaștilor, însă nu şi organelor ideologice, care nu l-au acceptat. De ce? Pentru că în acei ani se făceau filme despre război cu totul în altă cheie: filme cu bombardamente și ostași victorioși.

Iacob Burghiu a făcut un film aparte, dacă luăm istoria filmului documentar și de ficțiune, care tratează «fenomenul belic». O mamă care își așteaptă 4 feciori. Îi așteaptă, știind că nu o să vină niciodată. Îi așteaptă în felul ei, așa cum așteaptă o mamă în părțile noastre. În jurul acestei colinzi se adună oamenii satului așteptîndu-i și ei. E o atmosferă realizată foarte interesant: o stare grea cu poezie, nostalgie, durere și tristețe. La starea aceasta a lucrat mult și operatorul filmului Ivan Pozdneakov">Ivan Pozdneakov.

Filmul n-a fost acceptat și deaceea prea puțină lume a văzut acest film, mai ales tinerele generații, care n-au idee că există acest film.

După lansarea filmului „Colinda", această estetică a documentarului s-a afirmat în cinematografia spațiului ex-sovietic și mai ales în Europa. Au apărut mai multe filme, dar vrem să subliniem faptul că „Colinda" este unul din primele filme făcute în estetica documentarului, care a sporit verosimilul, a făcut să se apropie de starea reală și cu asta filmul e interesant.

Filmul „Colinda" a fost realizat la studioul „Telefilm-Chișinău" în anul 1969, fiind lucrarea de diplomă a cineastului Iacob Burghiu din timpul studiilor la Facultatea de Regie a Institutului de Cinematografie (VGIK) de la Moscova – studioul lui Igor Talankin.

Filmările au avut loc în zona Cernăuților cu participarea a unui singur actor profesionist și populației băștinașe.

După lansare, filmul nu a avut acces pe ecran timp de 20 ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?