Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Cresc tensiunile între serviciile secrete şi Trump

5 ian. 2017,, 13:48   Externe
3975 1

În Statele Unite cresc tensiunile între preşedintele ales, Donald Trump, şi comunitatea serviciilor de informaţii, după ce miercuri Trump a pus din nou sub semnul întrebării teza acestora că Rusia ar sta în spatele atacurilor cibernetice împotriva partidului democrat, în timpul campaniei electorale.

Şefii serviciilor de informaţii americane vor fi audiaţi în Congres pe tema interferenţelor cibernetice ale Rusiei în viaţa politică a SUA.

Donald Trump a dezaprobat din nou serviciile de informaţii americane, care au indicat un amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane, şi a acordat credit site-ului Wikileaks, potrivit căruia Moscova nu se află la originea piratărilor informatice din timpul campaniei electorale, relatează AFP.

Trump a reluat pe Twitter afirmaţia lui Julian Assange, fondatorul WikiLeakes, afirmînd că orice „copil de 14 ani” putea ataca serverele Partidului Democrat sau computerul lui John Podesta, purtătorul de cuvînt al campaniei candidatei democrate, Hillary Clinton.

Documentele publicate de WikiLeaks au subminat campania lui Clinton, iar atît Biroul Fedeal de Investigaţii, cît şi CIA au ajuns la concluzia că acesta a fost scopul celor care s-au aflat în spatele atacurilor cibernetice. În primul rînd Rusia.

Şefii serviciilor de informaţii, audiaţi în Congres

În Congresul american sînt programate audieri pe tema atacurilor cibernetice. Senatorul republican John McCain John McCain organizează joi o audiere în Senat a înalţilor responsabili ai comunităţii de informaţii americane cu privire la aceste atacuri cibernetice.

Vineri, Trump se va întâlni cu membri ai serviciilor de informaţii care-i vor prezenta un raport pe aceeaşi temă.

Joi, adjunctul secretarului de stat Victoria Nuland va informa, la o şedinţă cu uşile închise, Comisia senatorială de politică externă despre repercusiunile deciziei administraţiei Obama de a expulza 35 de diplomaţi ruşi, ca răspuns la atacurile cibernetice.

Mulţi actuali şi foşti oficiali sînt îngrijoraţi de relaţia de neîncredere care se cristalizează între preşedintele ales şi comunitatea serviciilor de informaţii, notează europa liberă.

Poziţia lui Trump este contestată şi de mulţi membri de frunte al Partidului Republican, între care Paul Ryan, liderul republicanilor în Camera reprezentanţilor şi senatorul Lindsey Graham, membru al Comisiei pentru forţele armate. Într-un interviu cu CNN, Graham s-a declarat îngrijorat de faptul că Donald Trump pare să-i dea mai mare crezare lui Julian Assange decât serviciilor americane de informaţii.

Senatorul republican John McCain, adversar declarat al Moscovei, a calificat miercuri drept act de război operaţiunile de piratare cibernetică atribuite Rusiei de serviciile de informaţii americane, relatează AFP.

„Când se încearcă să se distrugă fundamentele democraţiei, atunci se distruge o ţară“, a declarat John McCain, calificând acest gest drept „act de război“.

Senatorul conservator de 80 de ani, care l-a calificat frecvent pe Vladimir Putin drept„şnapan“ şi „asasin“, şi-a nuanţat apoi estimarea, subliniind că există mai multe „etape“ în acţiunile unui război.

Nu spun că este vorba despre un atac atomic. Spun doar că atunci când este atacată structura fundamentală a unei ţări — adică ceea ce fac ei — este un act de război“, a explicat el.

Încep audierile nominalizaţilor pentru noua administraţie Trump

Săptămâna viitoare în Congresul american vor începe audierile pentru noua administratie Trump. Ce mai aşteptată este audierea lui Rex Tillerson , nominalizat să ocupe funcţia deşsef al diplomaţiei americane. O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Surse de la Congres, citate de „ Washington Post“ arată că, în întâlnirile de până acum, Tillerson a afişat o pozitie dură şi lucidă faţă de regimul Putin, fără să ofere însă informaţii menite să contureze politicile administraţiei Trump. Un consilier senatorial a spus că mesajul lui Tillerson este că Putin respectă doar forţa.

Dar aceeaşi sursă arată că, întrebat despre sancţiunile împotriva Moscovei, potenţialul secretar de stat a evitat să se pronunţe. Un senator citat de cotidianul American sub anonimat a spus că Rex Tillerson înţelege pericolul prezentat de Rusia, dar nu a exprimat o opinie clară cu privire la conflictul dintre Trump şi serviciile de informaţii, cu privire la veridicitatea acuzaţiilor că Moscova s-ar fi aflat în spatele scurgerilor de informaţii, menite să influenţeze alegerile americane.

Audierile se anunţă intense. Democraţii au obţinut în Comisia pentru Relaţii Externe o a doua zi de audieri. Dar preşedintele Comisiei, Senatorul Bob Corker a decis că Tillerson nu este obligat să prezinte informaţii cu privire la impozitele pe care le-a plătit, care ar putea oferi indicii cu privire la legăturile sale de afaceri în străinătate.

Chestiunea cea mai importanta rămâne, însă, Rusia, din cauza legăturilor lui Rex Tillerson cu Vladimir Putin şi industria energétică din Rusia, cât timp a condus ExxonMobil. Analiştii sînt de părere că Rex Tillerson va fi confirmat în funcţie şi că democratii pot doar să ceară că acesta să se pronunţe cu claritate cu privire la Rusia.

Totuşi, Tillerson s-ar putea să aibă o problem dacă va sprijini tabăra din Congres care cere pedepsirea Rusiei pentru piratería cibernetică şi alte actiuni agresive, atunci ar putea risca un conflict cu şeful lui, preşedintele Trump.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?