Ce spun experții despre retragerea cetățeniei lui Băsescu

Ce spun experții despre retragerea cetățeniei lui Băsescu

Legislația Republicii Moldova prevede că tăinuirea unui fapt pertinent poate servi drept temei pentru retragerea cetățeniei moldovenești, au declarat expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu și fostul președinte al CCM Victor Pușcaș, intervievați de NOI.md.


În opinia lui Nicolae Osmochescu, decizia Președinției de a-i retrage lui Traian Băsescu cetățenia moldovenească întrunește condițiile legii.

„Este indicat și în nota informativă precum că nu a menționat în actele prezentate că se află sub dosar penal în România și că nu a prezentat informația completă și corectă. Acesta poate fi un temei formal pentru a nu-i acorda cetățenia moldovenească. Așa e indicat în Constituție și în lege – prezentarea de fapte incorecte”, a explicat Osmochescu.

Fostul președinte al CCM a evitat însă să dea o apreciere deciziei președintelui Igor Dodon, dar a explicat în ce condiții șeful statului este în drept să retragă cetățenia. Potrivit lui Victor Pușcaș, acest aspect este reglementat în articolul 23 al Legii cetățeniei din anul 2000.

„Cetățenia poate fi retrasă printr-un decret al președintelui persoanei care a dobîndit-o în mod fraudulos, prin informație falsă sau prin ascunderea unui fapt pertinent dovedit de instanța de judecată. Dacă se confirmă acest lucru, dacă sînt adunate probele respective, înseamnă că e totul corect. Este și asta o atribuție a președintelui Republicii Moldova de a oferi sau de a retrage cetățenia”, a spus Pușcaș.

Totodată, Victor Pușcaș a menționat că există și o hotărîre a Guvernului care stabilește modul în care pot fi înaintate șefului statului propunerile de retragere a cetățeniei, fie de Ministerul Tehnologiei Informației, fie de Ministerul de Externe. În baza probelor prezentate, președintele emite decretul.

Conform legii, decretul privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova poate fi contestat la Curtea Supremă de Justiție în termen de șase luni. 

Argumentele invocate de Igor Dodon în decretul de retragere a cetățeniei se referă la faptul că Traian Băsescu a ascuns că este supus urmării penale pe mai multe capete de acuzare în România. Potrivit lui Dodon, fiind  vizat într-un dosar penal fostul șef de stat al României nu era în drept să obțină cetățenia țării noastre. 

 

Comentarii Adăugați un comentariu20 comentari

lauru 4 ian. 17:51

rusia i-a dat multi bani lui Igor dodon sa opreasca intrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana, NATO, sa ne dezvoltam.

Ivan 4 ian. 18:05

Ты что, свечку держал когда деньги передавали???? Если нет, тогда не говори чего не знаешь!!!

молдовеану 4 ian. 18:47

додону иста аре скопул де а дуче цэришоара аста а ноастрэ ынапой ын млаштина русяскэ.
оаре аста ау аштептат чей оморыць ын аний репресиилор, оаре чей учишь де казачь ла бендер, дубэсарь ши кочиерь?

Mircea 4 ian. 18:54

Не представлены доказательства не добросовестности подачи информации со стороны Т.Бэсеску ,значит и не мог и родится президентский указ. То есть ни вообще не мог,а не мог до появления доказательств. Если же они были у
И.Додон,то ему их надо представить обществу. Если же ему нечего представить то надо отменить свой указ и извиниться публично перед Т.Бэсеску.

Николае 4 ian. 18:58

Слава бугу-хоть один политик действительно выполняет свои предвыборные обесчания. БРАВО Додон!!!

тимофти 4 ian. 19:42

мэ молдовануле,ши ту ынкэ май кырый аичя де млаштина русяскэ?,рэу кэ ну штиу чине ешть,дар се веде кэ ынкэ ешть де ла УРСС,кынд те о ынвэцат пе гратис,цьо конструит касе,грэдинице,фабричь,узине ши мулте алтеле,ши ту акум спуркатуле скрий аюрель!!

Май Санду 4 ian. 20:56

Вор и конокрад балбеску должен сидеть в тюрьме. Акасэ ла пушкарие.

unu 5 ian. 04:27

A avea dosar (fie el si penal) nu inseamna NIMIC! Inseamna FOARTE MULT abia dupa ce UN JUDECATOR DA O SENTINTA in urma acestui dosar.
Faptul ca noi nu intelegem asta arata unde ne aflam de fapt... La genunchiul broastei!!!

Si ca sa fie foarte clar.
Sa presupunem ca gasesc un mort pe strada. Merg apoi la Politie si declar ca cetateanul Ion Vasile din Suceava l-a omorit pe cel gasit pe strada.
Politia ESTE OBLIGATA sa deschida un dosar (fiind vorba de o crima este PENAL). Toate bune, dar eu NU IL CUNOSC pe Ion Vasile!!!
Faptul ca eu l-am acuzat, nu il face pe bietul om un criminal. Mai degraba eu sint un "criminal", ca l-am acuzat degeaba, el find nevinovat!

Антэнеску 5 ian. 07:00

Спасибо за выдачу беглого каторжанина иуду Балбеску.

altul 5 ian. 10:20

"Додон объяснил этом тем, что Бэсеску выступал против суверенитета и независимости Молдавии, в связи с чем ему нельзя было давать гражданство."

captcha

Întrebarea zilei Toate

load