Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ce spun experții despre retragerea cetățeniei lui Băsescu

4 ian. 2017,, 16:40   Politică
21869 20

Legislația Republicii Moldova prevede că tăinuirea unui fapt pertinent poate servi drept temei pentru retragerea cetățeniei moldovenești, au declarat expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu și fostul președinte al CCM Victor Pușcaș, intervievați de NOI.md.


În opinia lui Nicolae Osmochescu, decizia Președinției de a-i retrage lui Traian Băsescu cetățenia moldovenească întrunește condițiile legii.

„Este indicat și în nota informativă precum că nu a menționat în actele prezentate că se află sub dosar penal în România și că nu a prezentat informația completă și corectă. Acesta poate fi un temei formal pentru a nu-i acorda cetățenia moldovenească. Așa e indicat în Constituție și în lege – prezentarea de fapte incorecte”, a explicat Osmochescu.

Fostul președinte al CCM a evitat însă să dea o apreciere deciziei președintelui Igor Dodon, dar a explicat în ce condiții șeful statului este în drept să retragă cetățenia. Potrivit lui Victor Pușcaș, acest aspect este reglementat în articolul 23 al Legii cetățeniei din anul 2000.

„Cetățenia poate fi retrasă printr-un decret al președintelui persoanei care a dobîndit-o în mod fraudulos, prin informație falsă sau prin ascunderea unui fapt pertinent dovedit de instanța de judecată. Dacă se confirmă acest lucru, dacă sînt adunate probele respective, înseamnă că e totul corect. Este și asta o atribuție a președintelui Republicii Moldova de a oferi sau de a retrage cetățenia”, a spus Pușcaș.

Totodată, Victor Pușcaș a menționat că există și o hotărîre a Guvernului care stabilește modul în care pot fi înaintate șefului statului propunerile de retragere a cetățeniei, fie de Ministerul Tehnologiei Informației, fie de Ministerul de Externe. În baza probelor prezentate, președintele emite decretul.

Conform legii, decretul privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova poate fi contestat la Curtea Supremă de Justiție în termen de șase luni.

Argumentele invocate de Igor Dodon în decretul de retragere a cetățeniei se referă la faptul că Traian Băsescu a ascuns că este supus urmării penale pe mai multe capete de acuzare în România. Potrivit lui Dodon, fiind vizat într-un dosar penal fostul șef de stat al României nu era în drept să obțină cetățenia țării noastre.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?