Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Sute de jihadişti ISIS au pătruns în Europa

4 ian. 2017,, 15:55   Externe
6084 1

Serviciile de informaţii italiene au avertizat că un grup de militanţi ai grupării teroriste Statul Islamic, printre care se află şi unul din liderii acesteia, au pătruns din Siria în Europa.

Grupul de 400 de militanţi este condus de teroristul albanez.

Lavdrim Muhaxheri, înalt comandant al Statului Islamic, îmsărcinat cu recrutarea, cunoscut şi ca Abu Abdullah al-Kosovo, scrie RT. Potrivit informaţiilor serviciilor secrete, presupusele ţinte ale teroriştilor sînt instituţii de stat din Kosovo, dar şi bisericile ortodoxe sârbe.

Serviciile secrete italiene şi tunisiene avertizează că sute de jihadişti ISIS au pătruns în Europa

Muhajeriya a fost observat de mai multe ori în secvenţe video ale Statului Islamic. Conform sursei citate, teroristul a reuşit deja în 2013 să plece din Siria şi să ajungă în Kosovo, după care să se întoarcă înapoi în secret.

Şi autorităţile din Tunisia au întocmit o listă cu 2.929 de tunisieni suspectaţi de legături cu grupări jihadiste şi care în prezent se află în alte ţări, cîteva sute dintre ei fiind în Europa.

Anunţul a fost făcut de ministrul tunisian de interne, Hedi Majdoub, care a precizat că alţi aproximativ 800 de astfel de indivizi au revenit în Tunisia, circa 300 dintre ei fiind „foarte periculoşi“.

Aproximativ jumătate dintre cei 2.929 se află în Siria, circa 500 în Libia, alţi aproximativ 150 în Iran şi încă vreo 400 în diverse ţări, majoritatea europene. Oficialul tunisian a mai menţionat că în rîndurile acestor fanatici se regăsesc şi numeroase femei.

Tunisia — ţară unde a început aşa-numita „Primăvara arabă“ şi practic singura unde această mişcare a condus la instalarea unui regim democratic — a devenit principala sursă de unde îşi recrutează adepţi jihadişti cum sînt cei din gruparea Statul Islamic.

Estimările ONU le depăşesc pe cele ale guvernului de la Tunis şi fac referire la circa 5.500 de tunisieni care s-au alăturat jihadiştilor. Printre ei s-a numărat şi Anis Amri, autorul atacului terorist comis la un tîrg de Crăciun la Berlin, conform unei înregistrări video el jurînd credinţă grupării Statul Islamic.

Amri a intrat în Germania ca refugiat, dar cererea de azil i-a fost respinsă. Însă nu a putut fi repatriat, întrucît autorităţile tunisiene nu au colaborat cu cele germane în acest caz.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?