Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Afacere frauduloasă de milioane la nivelul Guvernului?

4 ian. 2017,, 15:13   Economie
9094 4

Pe portalul Guvernului a fost publicat pentru consultări publice un straniu proiect de înțelegere între Guvernul Moldovei (Ministerul Economiei) și Corporația Financiară Internațională (IFC, Viena, Praterstrasse 31, 21st Floor 1020). Se afirmă că corporația este constituită de țările-membre, dar nu se arată care, iar de pe 10 martie 1995, printre ele figurează și Moldova.


În conformitate cu proiectul acordului, corporația se obligă să acorde consultanță Guvernului Moldovei în următoarele chestiuni:
- revizuirea și analizarea legilor, regulamentelor și politicilor în domeniul activității antreprenoriale, a practicilor de implementare și executare și elaborarea recomandărilor de îmbunătățire a acestor legi, reglementări, politici și practici de executare;
- efectuarea cercetărilor și analizarea implementării politicilor, reglementărilor, practicilor și procedurilor referitoare la activitățile antreprenoriale;
- consolidarea posibilităților sectorului public, prin desfășurarea seminarelor, conferințelor, discuțiilor în formatul meselor rotunde;
- acordarea asistenței în elaborarea politicilor și strategiilor (care?), legislației, reglementărilor, manualelor operaționale și altor documente;
- analiza mediului de afaceri prin intermediul sondajelor, cercetărilor și evaluării, la inițiativa corporației (?);
- pregătirea materialelor informaționale necesare și organizarea unei campanii de sensibilizare publică cu scopul de a informa sectorul privat, societatea civilă și alte părți interesate, inclusiv structurile guvernamentale și mass-media despre progresul proiectului și implementarea reformelor relevante.

Conform prevederilor, corporația va prezenta informația inițială Ministerului Economiei, iar Ministerul, în baza informațiilor, va pregăti rapoarte. Ministerul Economiei dă asigurări că implementarea în practică a recomandărilor corporației vor asigura mărirea exportului producției moldovenești, inclusiv a celei agricole.
Partea financiară a acordului presupune că Guvernul va achita corporației 160 de mii de dolari SUA, prin două tranșe a cîte 80 de mii, pînă la 30.06.2017 și 30.06.2018. Iar acordul presupune o perioadă de valabilitate de trei ani. Corporația, la rîndul său, va veni cu un împrumut tehnic în sumă de 3,2 miloane de dolari SUA. Dar nimic nu se prevede despre tranșe și termene de plată a unor sume.

Serviciile propuse sînt expuse într-o formă neclară și mistică, fapt sugerează că asemenea acord ar putea fi o fraudă. Deoarece la începutul textului proiectului acordului se concretizează că acest proiect de acord nu este un acord sau propunere de a încheia un acord. Și acest fapt sună cam enigmatic, deoarece se presupune un cîștig din servicii de 3,36 mil. dolari. Și dacă acesta nu este un proiect de acord, de ce atunci Ministerul Economiei propune acordul Guvernului?

Și încă un detaliu. În nota de referință la proiectul acordului și proiectul hotărîrii Guvernului, Ministerul Economiei, fără anumite concretizări, afirmă că acordul nu contravine Constituției, Cartei ONU, altor acorduri internaționale, precum și legislației UE.

De regulă, începînd cu anii 1990, atare acorduri, propuse cu asemenea pompă, cu referire la denumiri de structuri serioase, presupuneau că partea contractantă (în cazul de față Guvernul RM și Ministerul Economiei) cu bunăvoință vor ceda cota sa neînsemnată (în cazul dat 160 de mii, contra celor 3,2 milioane ale sale); rezultate concrete nu vor fi obținute, iar încercarea de a găsi prin intermediul adresei afișate binefăcătorul întotdeauna suferea eșec.

Pentru confirmare s-a încercat ca prin intermediul Internetului să se afle ceva despre corporația IFC cu adresa la Viena. Însă google.md, google.ro și google.ru au răspuns că în Austria, la Viena, pe adresa respectivă asemenea corporație nu există. Însă, printr-o căutare mai detaliată a fost găsită totuși o informație despre corporația IFC (cu sediul la Washington! și nu la Viena, cum este specificat în acord), care este una dintre organizațiile Grupului Băncii Mondiale și un mare fondator în domeniul dezvoltării globale, care activează în exclusivitate cu sectorul privat (în exclusivitate cu sectorul privat!) în țările aflate în curs de dezvoltare. Fondată în anul 1956, IFC se află în proprietatea a 184 de țări-membre (care anume nu se menționează), care în comun decid politica ei.

În conformitate cu statutul său, IFC are două obiective: pînă în 2030 să pună capăt sărăciei absolute și să stimuleze creșterea bunăstării comune – în toate țările în curs de dezvoltare. Scopuri fantastice și de neatins! În asemenea mod, reprezentanța corporației din Viena, care afirmă că activează în exclusivitate cu sectorul privat, în Moldova va activa (promite să activeze) cu structuri guvernamentale?
Anume în asemenea mod se derulează chestiile tenebroase de milioane, iar la noi – la inițiativa Ministerului Economiei și Guvernului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?