X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

În Rusia va avea loc amnistia migrațională?

4 ian. 2017,, 14:30   Externe
11272 2

La finele fiecărui an, în rîndul cetăţenilor Tadjikistanului sînt vehiculate zvonuri persistente precum că în Rusia se va produce o amnistie migraţională, astfel încît tuturor cetăţenilor tadjici care au interdicţie de a intra în FR „le va fi anulată deportarea”, „vor fi eliminați din lista neagră”.


Potrivit zvonurilor, autorităţile ruse le vor permite, de asemenea, cetăţenilor tadjici să lucreze fără patentă.

Să fie oare într-adevăr aşa? La început să ne întrebăm cine va beneficia de „anularea deportării” pentru cetăţenii Tadjikistanului. Fără îndoială, amnistia migraţională este avantajoasă pentru cetăţenii Tadjikistanului şi autorităţile lui, deoarece economia RT este foarte dependentă de remitenţele migranţilor de muncă din Rusia. Iar autorităţile Rusiei deloc nu sînt interesate în anularea masivă a interdicţiilor pentru cetăţenii Tadjikistanului. În Rusia se află un număr suficient de migranţi de muncă din fostele republici ale URSS şi ea nu intenţionează să le facă cadou contravenienţilor legii din RT.

Dacă vom lua cunoştinţă cu atenţie de noutăţile la subiectul amnistiei migraţionale, va deveni clar că această chestiune este abordată sistematic de diferiţi funcţionari din partea tadjică. Periodic, de asemenea, se fac declaraţii cu voce tare că, „în curînd, faţă de cetăţenii RT vor fi anulate toate interdicţiile” față de aşa-numiţii „reprezentanţi ai diasporei tadjice”. Desigur, nu trebuie să credem acestor declaraţii tari – autorităţile ruse nu intenţionează să dea ascultare unor funcţionari mărunţi din guvernul RT, cu atît mai mult, diferitor „reprezentanţi ai diasporei tadjice”. Trebuie să fie realişti şi să înţeleagă clar – în Rusia sînt suficienţi migranţi care vor să trăiască şi să lucreze în FR şi nimeni nu intenţionează să amnistieze un milion de cetăţeni ai Tadjikistanului care au încălcat legile Rusiei. Mai ales în actuala situaţie, cînd FR a fost inundată de un val de migranţi din Ucraina, iar în Rusia continuă criza economică.

De asemenea, nu au rost speranțele potrivit cărora preşedintele Rahmon îl va convinge la o întîlnire ordinară pe Putin ca printr-un miracol să anuleze toate interdicţiile de intrare în ţară pentru cetăţenii Tadjikistanului, acest lucru deloc nu este în interesul Rusiei. O altă chestiune este anularea patentelor de muncă în Rusia pentru cetăţenii Tadjikistanului. Probabil, aceste zvonuri se bazează pe faptul că cetăţenii din Kîrgîzstanul vecin nu au nevoie de patente pentru a munci în Rusia. Kîrgîzstanul însă a aderat la CEEA, iar Tadjikistanul nu este aşteptat în CEEA, dar nici autorităţile RT nu prea vor să adere la această comunitate.

Să facem bilanţul: în anul 2017, pentru cetăţenii Tadjikistanului, în Rusia nu vor fi „anulate deportarea, listele negre”, nu va exista amnistia migraţională. De asemenea, în anul 2017, pentru cetăţenii RT din FR nu vor fi anulate patentele.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?