Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Statut de contribuabil mare ar putea obține și persoanele fizice

4 ian. 2017,, 14:15   Economie
4600 1

Serviciul Fiscal de Stat a modificat abordarea de administrare a categoriei de persoane fizice cu venituri mari.

Astfel, începînd cu data de 1 ianuarie 2017, persoanelor fizice care contribuie considerabil la formarea veniturilor bugetare li se oferă statut de contribuabil mare. Selectarea lor are loc în baza criteriilor aprobate printr-un ordin al IFPS emis pe 14 decembrie 2016, relatează NOI.md.

Potrivit unui comunicat al IPFS al Moldovei, în categoria persoanelor fizice cu venituri mari intră reprezentanții celor mai însemnate afaceri de succes din Moldova. De regulă, aceștia participă semnificativ la formarea bugetului și la acoperirea necesităților fundamentale ale societății prin oferirea locurilor de muncă.

Potrivit criteriilor aprobate, statutul de contribuabil mare va fi atribuit persoanelor fizice care practică activitatea profesională și întrunesc următoarele condiții: sînt rezidenți fiscali ai Moldovei; nu practică activitatea de întreprinzător; veniturile declarate pentru 3 ani cumulativ depășesc suma de 3 milioane de lei.

De menționat că atribuirea persoanelor fizice a statutului de contribuabil mare le oferă o serie de avantaje: asigurarea unei asistențe urgente în chestiuni de ordin fiscal; posibilitatea de a solicita prin telefon sau prin poșta electronică perfectarea certificatelor fiscale; asistență în perfectarea declarațiilor fiscale; obținerea informațiilor privind termenul de declarare și plată a obligațiilor fiscale. Totodată, lista serviciilor oferite nu se limitează la cele enumerate. IPFS tinde la extinderea continuă a listei de servicii oferite și sporirea calității acestora.

Marii contribuabili selectați în conformitate cu criteriile sus-menționate vor fi deserviți de Direcția generală de administrare a contribuabililor mari (DGACM) a Inspectoratului Principal Fiscal de Stat.

Potrivit ordinului IPFS, statutul de contribuabil mare poate fi atribuit unui număr de cel mult 500 de persoane fizice. Lista persoanelor fizice contribuabili mari nu este publică, în conformitate cu Legea privind protecția datelor cu caracter personal. Persoanele fizice contribuabili mari vor fi informate despre obținerea acestui statut printr-o notificare trimisă prin poștă sau înmînată personal.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?