X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Audierile privind construcţia magazinului “Kaufland”, calificate drept ilegale

4 ian. 2017,, 12:00   Capitala
6928 0

Audierile privind construcţia hipermarketului “Kaufland” au fost contramandate, din cauza nerespectării normelor de procedură.

Aceasta s-a întîmplat după ce un grup de activişti civici şi jurişti l-au îndemnat pe vicepretorul sectorului Ciocana Igor Rotaru să verifice din nou legalitatea audierilor, care urmau să aibă loc astăzi, 4 ianuarie, comunică NOI.md.

La audieri au venit angajați ai Preturii sectorului Ciocana, locuitori ai caselor limitrofe cu locul planificat al construcţiei hipermarketului “Kaufland”, arhitecţi, membri ai Consiliului de Urbanism, activişti ai societăţii civile şi jurişti. Anume activiştii şi juriştii chiar la începutul evenimentului i-au îndemnat pe cei prezenţi să acorde atenţie cîtorva momente, conform cărora audierile pot fi considerate ilegale. Potrivit activistului Vitalie Voznoi, în timpul pregătirii audierilor au fost încălcate prevederile Hotărîrii nr.967 din 9 august 2016 cu privire la mecanismul de consultare publică cu societatea civilă în procesul decizional.

„În primul rind, anunţul despre audieri trebuia publicat cu 15 zile înainte de desfăşurarea lor pe site-ul organului autorităţii publice care este organizatoarea evenimentului. Acest punct a fost încălcat, deoarece anunţul a apărut pe site-ul Preturii sectorului Ciocana doar la 3 ianuarie, adică doar cu o zi înainte. În rîndul al doilea, trebuie desemnată persoana responsabilă de desfăşurarea lor cu indicarea numelui acesteia, telefonului de contact şi adresei electronice. În rîndul al treilea, opinia publică trebuie să dispună de informaţie despre dreptul la proprietate al beneficiarului, în acest caz, al Companiei “Kaufland”, la terenul de pămînt de pe bulevardul Mircea cel Bătrîn, 25/1. Au fost comise şi alte încălcări mai puţin importante, dar nerespectarea acestor trei puncte pe care le-am enumerat duce la compromiterea atît a Preturii sectorului Ciocana în ansamblu, cît şi a Primăriei şi comanditarului”, a specificat Voznoi.

El, împreună cu juriştii prezenţi în sala de conferinţe a Preturii sectorului Ciocana, a îndemnat la anularea audierilor publice şi programarea lor pentru o altă dată, după ce vor fi respectate toate normele de procedură. Vicepretorul Igor Rotaru a anunţat o pauză de 10 minute, pe parcursul cărora el a promis să ia cunoştinţă de materialele necesare pentru desfăşurarea acestui gen de evenimente şi să pronunţe verdictul despre conformitatea acestora cu legislația. În curînd el a ieşit la cei prezenţi şi a recunoscut pretenţiile societăţii civile drept ponderabile pentru anularea audierilor publice. Data viitoare angajații Preturii au promis să respecte toate normele procedurii.

De menționat că despre planurile apariţiei la Chişinău a reţelei germane de comerţ “Kaufland” primarul general Dorin Chirtoacă a anunţat în septembrie 2015, declarînd că lucrările la primul dintre ele vor demara la începutul anului 2016. De atunci, termenele construcției lor au fost amînate de cîteva ori. În toamna anului 2016 a devenit cunoscut faptul construcţiei primului hipermarket din reţeaua “Kaufland” pe bulevardul Mircea cel Bătrîn, în sectorul Ciocana.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?