Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

BNM vrea eficientizarea procesului de licențiere, autorizare şi notificare

3 ian. 2017,, 16:30   Economie
3538 1

Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță inițierea licitației pentru achiziționarea soluției informatice pentru eficientizarea procesului de licențiere, autorizare şi notificare.

Cererile de participare la licitație vor fi acceptate pînă la 27 februarie anunță NOI.md.

Potrivit unui comunicat al BNM, implementarea soluției menționate se încadrează în procesul de implementare a supravegherii bazate pe riscuri și este parte componentă a programului lansat de Banca Națională cu privire la implementarea centralei riscurilor compusă din patru soluții informatice distincte care vor asista Banca Națională la identificarea riscurilor din sectorul bancar, după cum urmează:

Registrul riscului de credit (implementată, în exploatare din septembrie 2016); Soluția pentru eficientizarea procesului de licențiere, autorizare şi notificare; Soluția pentru eficientizarea procesului de monitorizare a transparenței acționarilor; Soluția privind analiza la distanță în domeniul combaterii spălării banilor și finanțării terorismului.

Soluția pentru eficientizarea procesului de licențiere, autorizare şi notificare va asigura eficientizarea proceselor următoarelor arii de activitate ale Băncii Naționale: confirmarea administratorilor băncilor; aprobarea deschiderii de subdiviziuni ale băncilor; autorizarea activităților instituțiilor financiare; acordarea permisiunilor de procurare sau majorare a cotelor de participare substanțiale achizitorilor potențiali sau deținătorilor direcți/indirecți; licențierea prestatorilor de servicii de plată și a emitenților de monedă electronică nebancari; licențierea unităților de schimb valutar etc.

Totodată, soluția va acoperi procesul de raportare către Banca Națională a actelor normative interne ale băncilor licențiate și procesul de notificare în scop statistic.

Migrarea procesului de licențiere, autorizare și notificare pe o platformă electronică nu doar va optimiza activitatea Băncii Naționale și va spori calitatea datelor deținute, dar va reprezenta și un beneficiu real pentru părțile terțe (bănci licențiate, emitenți de monedă electronică, USV ș.a.) cu care interacționează. Astfel, proiectul va reduce din costurile administrative suportate de părțile terțe legate de procesele menționate mai sus, precum și va contribui la transparentizarea acestora.

Totodată, implementarea soluției pentru eficientizarea procesului de licențiere, autorizare și notificare va facilita realizarea reformelor din sectorul financiar agreate de partenerii de dezvoltare, care includ domenii precum transparența acționarilor, guvernanța corporativă și calitatea informațiilor deținute de banca centrală.

În perioada ce urmează, Banca Națională va continua implementarea supravegherii bazate pe riscuri și va dezvolta în continuare centrala riscurilor prin implementarea celorlalte două proiecte.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?