Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Moldova a ridicat restricţiile la importul de mărfuri din Ucraina

3 ian. 2017,, 10:00   Economie
3051 0

Moldova, pe 1 ianuarie 2017, a anulat cotele şi taxele stabilite anterior la importul de produse lactate şi din carne şi cimentului din Ucraina, comunică NOI.md.


Decizia privind aplicarea lor a fost adoptată de guvernul Moldovei la finele lui aprilie 2016 în scopul protejării pieţei autohtone. Măsurile de restricţie au fost în vigoare pînă pe 31 decembrie 2016.

Copreşedinţii Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare economică, Octavian Calmîc şi Stepan Kubiv, au convenit anterior ca Moldova să nu prelungească măsurile de restricţie şi cotele de la 1 ianuarie 2017, iar Chişinăul şi Kievul să revină la respectarea necondiţionată a regimului de liber schimb între ambele ţări pe baza atît a legislaţiei naţionale, cît şi a angajamentelor asumate în cadrul diferitor organizaţii internaţionale, inclusiv Organizaţia Mondială a Comerţului.

Părţile au convenit să majoreze volumul comerţului bilateral, precum şi să nu admită instituirea măsurilor pentru limitarea importului/exportului de mărfuri.

Partea moldovenească a menţionat că adoptarea pe viitor a unor astfel de măsuri de restricţie pentru protecţia pieţei interne şi a producătorilor autohtoni de către autorităţile Moldovei se va realiza în conformitate cu normele OMC.

Trebuie menţionat că, după instituirea cotelor de restricţie şi a taxelor la importul în Moldova a produselor lactate şi din carne şi cimentului din Ucraina, autorităţile de la Kiev au calificat drept ilegale şi nefondate aceste acţiuni ale Chişinăului, acuzînd Moldova de încălcarea normelor OMC şi a Acordului de liber schimb în cadrul CSI.

Kievul a declarat că acţiunile Moldovei contravin ideilor şi principiilor proeuropene şi sînt calificate drept neprietenoase şi discriminatorii. Totodată, partea ucraineană a declarat că îşi rezervă dreptul de a aplica măsuri de răspuns faţă de Moldova, care pot cauza un mare prejudiciu companiilor moldoveneşti.

Ulterior, Chişinăul şi Kievul au iniţiat consultaţiile pentru identificarea soluţiei problemei livrărilor în Moldova a produselor lactate şi din carne şi cimentului din Ucraina.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?