X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Iohannis a semnat decretul de desemnare a lui Grindeanu în funcţia de premier

30 dec. 2016,, 11:08   Externe
3592 0

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri dimineaţă, decretul pentru desemnarea lui Sorin Grindeanu pentru a forma noul Executiv, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea lui Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată”, se arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Surse din Administraţia Prezidenţială afirmaseră joi că şeful statului va amâna câteva zile desemnarea noului premier, după ce liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, declarase că se aşteaptă ca şeful statului, Klaus Iohannis, să îl desemneze joi pe Sorin Grindeanu, el arătând că, în caz contrar, PSD şi ALDE vor înţelege "exact" care este „semnalul”.

Joi seara, liderul PSD a precizat că şeful statului, Klaus Iohannis, i-a transmis lui Sorin Grindeanu, în discuţia de la Palatul Cotroceni, că va anunţa decizia privind desemnarea premierului vineri dimineaţă, iar la informala cu presa acesta a menţionat că va anunţa după Anul Nou.

"Normal că mi-a spus Sorin (Grindeanu, n.r.). Până la urmă l-am întrebat şi eu. Mi-a spus că (preşedintele Klaus Iohannis, n.r.) se gândeşte şi că probabil mâine dimineaţă (vineri, n.r.) v-a anunţa decizia. Dar a zis . La informala cu presa a zis că mai degrabă după Anul Nou", a spus Dragnea la România Tv.

Klaus Iohannis a respins prima variantă propusă de coaliţia PSD-ALDE.

"Când am avut consultări cu partidele politice PSD si ALDE, care au ţinut să vină împreună la consultări, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru funcţia de prim ministru. Am cântărit cu grijă argumentele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere. În consecinţă, solicit coaliţiei PSD-ALDE să facă altă propunere", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Premierul desemnat Sorin Grindeanu a absolvit Facultatea de Matematică, Secţia informatică, a fost viceprimar al Timişoarei, apoi ministru al Comunicaţiilor, în prezent ocupând funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş.

Sorin Grindeanu este născut în 5 decembrie 1973, la Caransebeş, este absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia Informatică (1992 - 1997), apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date, Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia informatică.

În 1999 a avut o bursă Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea Bologna - Italia, în domeniul statistică socială, iar în 2001 a făcut specializări în domeniul: Educaţia adulţilor la Institutul für Erwahscnenbildung din Frankfurt - Germania, Universidade de Aveiro, Portugalia, Metropolitan Leeds University, Marea Britanie.

În perioada octombrie 1998 - octombrie 2000 a fost preparator la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, apoi timp de un an a fost asistent la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, din noiembrie 2001până în ianuarie 2004 a fost director la Direcţia pentru Tineret şi Sport Jud. Timiş, în următorii trei ani a deţinut funcţia de director general adjunct la Delpack Invest SRL, timp de câteva luni, în 2008, a fost director SC Ahm Smart SRL, iar din iunie 2008 până la alegerea ca deputat a fost viceprimar la Primăria Timişoara.

Este membru PDSR din noiembrie 1996, a deţinut mai multe funcţii în organizaţia judeţeană de tineret, iar în decembrie 2003 a devenit preşedinte executiv al Organizaţiei Judeţene a PSD Timiş. În perioada 2004-2008 a fost consilier local la Timişoara.

Premierul desemnat a fost deputat din 2012 până la sfârşitul lunii iunie 2016, când a devenit preşedinte al CJ Timişoara. Grindeanu a activat în cadrul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

Grindeanu a fost ministru al Comunicaţiilor şi societăţii informaţionale în perioada decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?