X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Viceminstru: Proiectul propus de Dodon se va prăfui prin sertare

29 dec. 2016,, 11:24   Politică
6403 8

Proiectul legislativ semnat de președintele Igor Dodon cu privire la anularea Legii care prevede trecerea la datorie de stat a creditelor de urgență a fost înaintat neregulamentar. Opinia aparține viceministrului Justiției Nicolae Eșanu, citat de NOI.md.


Potrivit funcționarului, în procesul înaintării acestei inițiative de către președinte, nu a fost respectată transparența procesului decizional. Viceministrul Justiției mai afirmă că este ridicol să înaintezi Legislativului proiecte de lege cînd deputații sînt în vacanță.

„În legătură cu inițiativa președintelui privind abrogarea celebrei Legi 235, constat printre altele că: nu au fost respectate regulile privind transparența procesului decizional (eventuala referință la faptul că și Guvernul nu excelează la acest capitol desigur că pare credibilă pentru susținători, dar sună ridicol din partea cuiva care pretinde să guverneze mai bine, mai ales în condițiile în care Parlamentul este în vacanță și inițiativa oricum o să se prăfuiască prin sertare o perioada destul de îndelungată)”, a explicat Eșanu într-un comentariu pe o rețea de socializare.

Viceministrul mai susține că la înaintarea acestui proiect nu au fost respectate norme elementare de drept.„Inițiativa nu ține cont de faptul că abrogarea unei legi nu repune în vigoare legile abrogate anterior și nici nu înlătură efectele juridice deja produse sub imperiul legii abrogate, fapte cunoscute chiar și de studenții mediocri de la facultatea de drept”, a adăugat Nicolae Eșanu.

Șeful statului a semnat ieri un proiect de lege care prevede anularea convertirii în datorie de stat a miliardelor sustrase din cele trei bănci. În opinia lui Igor Dodon, răscumpărarea obligaţiilor de stat din contul surselor bugetare va însemna o povară grea pentru buget pentru următorii 25 de ani şi va costa cetăţenii de la 600 de milioane pînă la 1 miliard de lei anual. Or, aceşti bani vor fi obţinuţi, cel mai probabil, prin reducerea cheltuielilor sociale, a subvențiilor pentru sectorul agrar, prin reducerea investiţiilor în economie. Inițiativa urmează a fi examinată în Parlament.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?