Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Comitetul PARE 1+1 a aprobat spre finanțare nerambursabilă încă 27 de cereri

28 dec. 2016,, 15:10   Economie
2323 0

Comitetului de Supraveghere al Programului-pilot de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+1” pentru anii 2010-2018 a aprobat spre finanțare nerambursabilă încă 27 de cereri în sumă de 5,01 milioane de lei, care vor contribui la atragerea în economie a 15,68 milioane de lei. În 2016 au beneficiat de acces de finanțare nerambursabilă 200 de întreprinderi.


Potrivit directorului general ODIMM, Iulia Iabanji, din totalul cererilor recepționate, 13 afaceri sînt create de lucrătorii migrați care s-au întors de peste hotare, 14 întreprinderi fiind constituite de rudele de gradul I ale migranţilor. „După locul amplasării, menționăm că întreprinderile sînt localizate în 18 raioane ale republicii, dintre care 15% își desfășoară activitatea în municipiul Chișinău, iar 85% în mediul rural”, a specificat Iabanji.

Din totalul solicitărilor de finanțare nerambursabilă, 52% dintre afaceri sînt demarate în agricultură, 22% dintre întreprinderi activează în domeniul prestării serviciilor, iar 26 la sută – în industria prelucrătoare. Din totalul cererilor aprobate spre finanțare în cadrul ședinței de azi a Comitetului, 12 întreprinderi sînt în faza de lansare (startup), iar 15 în faza extinderii afacerii.

Făcînd o trecere în revistă a Programului de atragere a remitențelor în economie ”PARE 1+1”, începînd cu anul 2010, viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a menționat că pe tot parcursul anilor de existență acesta prezintă un interes sporit în rîndul migranților și rudelor lor, fapt demonstrat și de creșterea constantă a numărului de persoane interesate de a reveni acasă și de a investi remitențele în crearea și dezvoltarea unei afaceri proprii. „Pînă în prezent, prin intermediul Programului PARE 1+1, a fost facilitat accesul la finanțare nerambursabilă pentru 900 de întreprinderi, în sumă de 158,77 milioane de lei, suma totală a investițiilor planificate în economie constituind peste 524 de milioane lei”, a accentuat Ministrul Economiei.

Octavian Calmîc a specificat că autoritățile vor susține și în continuare migranții care intenționează să investească remitențele în economia națională, deoarece în multe cazuri ei sînt antreprenorii care inițiază și dezvoltă noi idei în afaceri pe piața autohtonă. „De exemplu, întreprinderile din PARE 1+1 au fost printre primele care au dezvoltat afaceri în domeniul biomasei, creșterii șinșilelor, cultivării armurarului, paulowniei etc. Mai mult, beneficiarii Programului au fost orientați spre activități care aduc mai multă valoare adăugată a produselor agricole prin crearea de sere, frigidere, mori, ferme de melci, agroturism etc.”, a punctat vicepremierul Calmîc

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?