X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Kievul vine cu o reacție la demiterea lui Șalaru

28 dec. 2016,, 14:15   Politică
13938 15

Destituirea ministrului Apărării, Anatol Șalaru, a provocat o reacție negativă din partea „Blocului lui Petro Poroșenko” (BPP), asociat cu președintele Ucrainei.

Deputatul poporului în Rada Supremă a Ucrainei din partea BPP Irina Friz a calificat decizia președintelui Moldovei, Igor Dodon, privind demiterea lui Șalaru, drept „o lingușire” pe lîngă Moscova, relatează NOI.md.

Decretul semnat de Igor Dodon peste cîteva zile după învestirea sa a stîrnit reacția negativă a unui partid asociat cu Petro Poroșenko. „Demiterea ministrului Apărării al Republicii Moldova, Anatol Șalaru, inițiată de președintele Igor Dodon, denotă faptul că acesta s-ar fi lingușit pe lîngă Moscova. Acest pas dăunează securității regionale, constituind un semnal al schimbului cursului politicii externe a Chișinăului. În actualele condiții țările europene din spațiul postsovietic au doar două opțiuni: să intre în NATO sau să devină o colonie a Rusiei. Menținerea neutralității pe care insistă Dodon, în condițiile dislocării pe teritoriul Moldovei a contingentului militar rus, nu este posibilă”, a scris pe rețelele de socializare Irina Friz.

Deputatul poporului în Rada Supremă a Ucrainei a adresat aparatului prezidențial unele recomandări. „Aș vrea să recomand președintelui Moldovei și echipei sale să-și revizuiască politica în legătură cu necorespunderea acesteia cu realitatea. Dacă neutralitatea este atît de importantă pentru Chișinău, atunci el trebuie să insiste asupra retragerii trupelor rusești din Transnistria. În caz contrar, este evident sprijinul regimului separatist de la Tiraspol și al independenței RMN, ceea ce contravine Constituției Republicii Moldova”, a scris Irina Friz.

Spre deosebire de persoanele oficiale din Ucraina, Rusia a salutat demiterea lui Anatol Șalaru. Astfel, vicepremierul, reprezentantul special al președintelui Rusiei pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, a avut o reacție dură la hotărîrea în cauză a lui Igor Dodon. „Ministerul Apărării al Moldovei a fost curățat de igienistul român”, a scris atunci Rogozin pe rețelele de socializare.

Reamintim că marți, 27 decembrie, președintele Igor Dodon a semnat un decret privind destituirea din funcție a ministrului Apărării, fostului vicepreședinte al Partidului Liberal Anatol Șalaru. Politicianul este cunoscut prin inclinația spre unionism și a îndemnat, în special, la substituirea fotografiilor actualelor persoane oficiale din birourile sediilor tuturor subdiviziunilor Forțelor Armate ale Moldovei cu cele ale „personalităților din cultura românească”.

Preluarea de către Anatol Șalaru a funcției de ministru al Apărării de nenumărate ori a stîrnit critici din partea partidelor de opoziție, care au invocat incompetența lui. Acest lucru este determinat de faptul că Șalaru are diplomă de medic veterinar, dar în ciuda acestui lucru, anterior a condus un alt minister – Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Rutiere.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?