X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Polonia va reduce de două ori suma creditului pentru Moldova

28 dec. 2016,, 09:30   Economie
2209 0

Valoarea totală a creditului alocat de Polonia pentru modernizarea agriculturii Moldovei ar putea fi micșorată de la 100 de milioane pînă la 50 de milioane de euro.


Totodată, se preconizează că termenul de implementare a Acordului de credit respectiv va fi prelungit pînă la 8 august 2017. În cadrul negocierilor vor fi modificate și condițiile financiare necesare pentru alocarea împrumutului polonez, ținînd cont de situația pe piața financiară, relatează NOI.md.

Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Ministerului Moldovei, care au menționat că acest lucru este prevăzut în înțelegerile preliminare stabilite cu partea poloneză, cu care se planifică să se semneze acorduri, protocoale și anexe suplimentare.

Solicitarea privind reducerea sumei totale a împrumutului de la 100 de milioane pînă la 50 de milioane a venit din partea poloneză, ținînd cont de listele beneficiarilor potențiali de mijloace și valoarea proiectelor investiționale prezentate spre finanțare.

Astfel, pînă în prezent, la Ministerul Finanțelor Moldova au fost depuse 23 de dosare ale potențialilor beneficiari de mijloace din creditul polonez în valoare de 26,6 milioane de euro, care au fost aprobate anterior de către Consiliul de Supraveghere al Unității pentru implementarea creditului polonez. Ministerul Finanțelor al Moldovei a aprobat doar 6 dosare ale companiilor în valoare de 10 milioane de euro și le-a transmis Ministerului Finanțelor al Poloniei spre examinare și aprobare. Totodată, Ministerul Finanțelor al Poloniei a aprobat 5 dosare în valoare de 8,6 milioane de euro.

Se prevede că astăzi Guvernul Moldovei va aproba inițierea negocierilor cu Guvernul Poloniei pe marginea introducerii unor completări la Acordul privind obținerea creditului polonez. Grupul de negociatori din partea Moldovei va fi condus de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, care va fi abilitat să parafeze textul noilor acorduri.

Condițiile financiare pentru acordarea creditului polonez vor fi din nou discutate cu partea poloneză. După încheierea negocierilor textul Acordului va fi supus procedurii de aprobare și semnare. După semnarea completărilor la Acordul privind creditul polonez acestea urmează să fie ratificate de Parlamentul Moldovei.
Acordul privind alocarea Moldovei a creditului polonez în valoare de 100 de milioane de euro pentru finanțarea proiectelor în domeniul sectorului agroindustrial din țara noastră a fost semnat la 14 mai 2014. Parlamentul Moldovei l-a ratificat la 11 iulie 2014. Termenul de implementare a Acordului a fost de 2 ani de la momentul intrării acestuia în vigoare.

Creditul polonez a fost alocat Moldovei pe un termen de 25 de ani, cu o dobîndă de 0,15 la sută anual. Prin hotărîrea Guvernului Moldovei rata dobînzii, inclusiv comisioanele bancare pentru beneficiarii finali nu trebuie să depășească 3,65 la sută anual.

Principalul obiectiv al sprijinului oferit CAI al Moldovei de către Polonia este sporirea competitivității ramurilor acestuia prin intermediul restructurării și modernizării acestora, creșterea treptată a ponderii produselor agricole și industriale cu valoare adăugată ridicată pe tot parcursul lanțului valoric – de la producție la vînzarea produselor finite.

Implementarea creditului polonez urmează să contribuie la asigurarea producătorilor agricoli moldoveni cu tehnică performantă, preluarea experienței fermierilor polonezi în procesul de reformare a complexului, implementarea standardelor europene în CAI.

În calitate de principalele domenii pentru valorificarea creditului polonez au fost numite: crearea, modernizarea și restructurarea întreprinderilor, specializate în fabricarea produselor de origine vegetală și animală, crearea unei infrastructuri moderne a ramurii, investiții în tehnologii moderne pentru colectarea, prelucrarea, depozitarea, sortarea, ambalarea și vînzarea produselor agricole, construcția și echiparea unităților de producție.

De asemenea, suportul este alocat pentru modernizarea halelor de producție în sectorul agroindustrial, achiziționarea de echipamente și utilaje, investiții în tehnologii performante și inovații pentru a întruni înaltele standarde ale UE în vederea asigurării siguranței produselor alimentare și respectării cerințelor de calitate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?