X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Polițiști judecați în Turcia în primul proces vizînd puciul eșuat

28 dec. 2016,, 07:00   Externe
1737 0

Aproximativ 30 de polițiși sunt judecați în Turcia, în primul proces care vizează presupuși participanți la tentativa eșuată de stat din 15 iulie, relatează AFP și BBC News.


Cei 29 de polițiști au apărut într-un dintre cele mai mari săli de audiere din Turcia, într-o clădire aflată în faţa închisorii Silivri, în apropiere de metropola turcă Istanbul. Este primul proces care vizează oamenii acuzați că au încercat să răstoarne regimul lui Recep Tayyip Erdogan.

Dintre cei 29 de acuzaţi, 21 riscă închisoarea pe viaţă, pentru “tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale” şi “tentativă de răsturnare a guvernului sau de împiedicare a acestuia de a-şi îndeplini sarcinile”. Ceilalţi opt riscă până la 15 ani după gratii, pentru “apartenenţă la o organizaţie teroristă armată”.

Trei piloţi de elicopter sunt judecaţi pentru că au refuzat să transporte echipe ale forţelor speciale mobilizate pentru a asigura protecţia reşedinţei prezidenţiale Huber, de la Istanbul.

Alţi ofiţeri sunt acuzaţi pentru că au refuzat să asculte ordinele de a li se opune puciştilor şi pentru că au încercat să descurajeze orice rezistenţă populară, postând mesaje pe reţelele de socializare.
Douăzeci şi patru dintre suspecţi se află deja în arest preventiv, unul este căutat de forţele de ordine, iar restul sunt sub control judiciar, scrie presa turcă.

După procesul de la Istanbul, sunt programate numeroase altele în cadrul anchetei privind tentativa eşuată de puci. Unul dintre cele mai răsunătoare dintre ele va începe pe 20 februarie, la Mugla, unde vor fi judecate 47 de persoane acuzate că au încercat să îl asasineze pe Erdogan.

Tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, soldată cu aproape 270 de morţi şi 2.000 de răniţi, a fost pusă la cale, potrivit Ankarei, de către clericul musulman Fethullah Gulen, care trăieşte în exil în Statele Unite şi a cărui extrădare este cerută de Turcia. Gulen, care respinge ferm acuzaţiile, se află la conducerea unei mişcări numite “Hizmet”, ce are o reţea importantă de şcoli ONG-uri şi companii.

În urma puciului eșuat, Turcia a arestat 40.000 de oameni și a demis chiar mai mulți oficiali din armată și poliție.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?