X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

„Apă-Canal Chișinău” propune o nouă metodă de contorizare (VIDEO)

27 dec. 2016,, 13:30   Capitala
10654 7

Diferența de volum înregistrată de contorul comun și volumul de apă înregistrat de contoarele din apartamente este o problemă semnificativă atît pentru consumatori, cît și pentru ÎM „Apă-Canal Chișinău” SA.

Din acest motiv, directorul întreprinderii, Veronica Herța, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că din anul 2017 se vrea trecerea la contorizarea de la distanță, relatează NOI.md.

În ultimul timp, atît întreprinderea, cît și autoritățile publice locale au încercat să soluționeze problema în cauză, dar fără mari rezultate. „Totuși am ajuns la concluzia că unica metodă de soluționare ar fi implementarea proiectului de contorizare integrală și, respectiv, schimbarea contoarelor existente pe contoare cu citire la distanță”, a declarat Veronica Herța.

Noul sistem va permite utilizarea a două metode de încasare: contorizarea fiecărui apartament în parte și contorizarea blocului locativ. După care va urma citirea indicilor de către persoana responsabilă, cu ajutorul unui modul radio special. Modulul radio are capacitatea de a colecta datele în raza de 300 de metri în timp de 20-30 de minute.

A doua metodă pentru care optează „Apă-Canal Chișinău” este cea staționară. Aceasta va avea la bază același sistem de contoare ca și în prima metodă, dar citirea la distanță va presupune colectarea datelor în mod automat, fără intervenția factorului uman. Acest lucru va fi posibil datorită sistemului GSM sau internetului, astfel încît informațiile să fie stocate direct pe serverul de la „Apă-Canal Chișinău”.

Sistemul dat de contorizare a fost implementat în calitate de proiect pilot în cinci blocuri din municipiul Chișinău în anul 2013, iar Veronica Herța susține că acesta a dat deja roade. Cîteva dintre aceste blocuri au fost contorizate sută la sută, altele doar parțial, din cauza refuzului proprietarilor de apartamente. Astfel, în blocurile unde există sistem de contorizare de tip nou în întregul bloc, diferența de volum înregistrată de contorul comun și volumul de apă înregistrat de contoarele din apartamente este doar de 1%, comparativ cu peste 500 de metri cubi în blocurile cu contoare mecanice.

„Ne propunem implementarea proiectului începînd cu anul 2017. Solicităm informarea în masă a populației despre beneficiile contorizării de la distanță, astfel încît consumatorii să participe prin acordul lor doar la acest tip de contorizare”, a afirmat Herța, menționînd că toate cheltuielile vor fi suportate de întreprindere.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?