X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Sociolog: Ne așteptăm la o revigorare a vectorului proeuropean

26 dec. 2016,, 13:10   Politică
3595 7

Directorul executiv al Centrului ”CBS-AXA”, sociologul Ion Jigău, prognozează o revigorare a vectorului proeuropean în anul următor, comunică NOI.md.


Întrebat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă dacă putem vorbi despre anul 2017 ca fiind un an de cădere a interesului pentru vectorul vestic, în condițiile în care numărul susținătorilor acestui deziderat a scăzut în ultima perioadă, Jigău s-a arătat convins că nu va fi așa.

„De acum opţiunea proeuropeană a ajuns la nivelul cel mai de jos. Şi cred că se va porni o revigorare. Integrarea nu trebuie aleasă ca lozincă, noi ne facem singuri acasă Europa. Aceasta noi trebuie să o facem înainte de a spera să intrăm în Uniunea Europeană. Europa are nişte standarde. Noi nu facem faţă acelor standarde, deocamdată”, a menționat Ion Jigău.

În opinia sociologului, dezamăgirea cetățenilor în vectorul european a fost provocată de mimarea acestui parcurs de către liderii politici, dar și de propaganda antieuropeană accentuată.

Analistul mai este de părere că, deocamdată, schimbarea mult așteptată de cetățeni în rîndul clasei politice s-a produs doar la nivel de opoziție, dar nu e clar cu ce rezultate se va solda. „Să vedem dacă va da şi rezultate această schimbare. Fiindcă noi, cel puţin, în Chişinău am avut o schimbare în 2007, dar care ne-a ieşit în pagubă, pînă la urmă”, a remarcat Ion Jigău.

În ceea ce privește prestația guvernării în raport cu problemele populației, sociologul a remarcat că, deocamdată, nu vede semnale că lucrurile se pot schimba în bine.

„Nu văd motive de speranţă. Cel puţin, încrederea în marile instituţii ale statului e în cădere, iar acest tip de capital, capital social, pe care noi îl avem în Republica Moldova, este în diminuare. Ei (guvernanții) stabilizează economia lor, nu a noastră. Aceasta e marea lor dificultate”, a punctat sociologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?