Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Consumatorii au fost sfătuiți să facă cumpărături în locuri „corecte”

23 dec. 2016,, 19:30   Societate
3150 0

În anul sărbătorilor de iarnă și a meselor copiase ce le însoțesc, trebuie să fim foarte atenți la calitatea produselor alimentare procurate.

Pentru a cumpăra produse calitative, Agenția pentru protecția consumatorilor (APC) le recomandă cetățenilor să-și facă cumpărăturile în locuri autorizate. Despre aceasta a comunicat pe 23 decembrie în cadrul unei conferințe de presă, șeful direcției control al produselor alimentare și a serviciilor din cadrul APC, Veaceslav Ciuhrii, transmite NOI.md.

„Le recomandăm consumatorilor să cumpere produse alimentare în punctele comerciale autorizate, ce poartă răspundere pentru calitatea serviciilor prestate și oferă garanții pentru comercializarea produselor calitative, inofensive pentru sănătate. În aceste locuri, produsele alimentare trebuie păstrate în condiții prevăzute de normele sanitar-epidemiologice și de Legea privind protecția drepturilor consumatorilor. Nu putem spune același lucru despre locurile spontane de comerț, unde aceste condiții nu se respectă”, a declarat Ciuhrii.

Potrivit reprezentantului APC, consumatorii trebuie să fie atenți faţă de punctele comerciale care au apărut nu departe de casele lor, în ajunul Revelionului și Crăciunului. „Din păcate, în perioada sărbătorilor de iarnă, popularitatea acestor piețe haotice crește. Experiența anilor trecuți a arătat că acolo se vînd produse alimentare ce nu au fost admise spre vînzare în punctele autorizate. Motivele pentru care produsele ajung în piețele neautorizate pot fi diferite – termenul de valabilitate a expirat sau modificat ilegal, sau produsele pur și simplu nu s-au bucurat de popularitatea consumatorilor”, a comunicat reprezentantul Agenției de profil.

„Stimați consumatori, nu fiți atrași de prețurile mai mici decît în locurile autorizate! În asemenea locuri există o probabilitate înaltă de a procura produse necalitative, stricate, ce pot provoca intoxicații alimentare, cheltuieli suplimentare pentru tratament și, desigur, prejudicii morale nu doar cu caracter personal, dar și familial. Mai mult, nu veți fi protejați de nimeni, pentru că vînzătorii din piețele haotice nu poartă nicio răspundere pentru marfa lor”, a menționat Veaceslav Ciuhrii.


El a adăugat că chiar în locurile autorizate nu toate produsele pot fi calitative. Astfel, reprezentantul APC i-a chemat pe oameni să atragă o atenție sporită la produsele culinare, fabricate în supermarketuri. „Avem multe plîngeri că au fost procurate salate sau alte produse culinare, iar cînd au venit oaspeții, peste cîteva ore, produsele deja s-au stricat. Trebuie să țineți minte că termenul de valabilitate al producție culinare este de 12-14 ore, nu mai mult. În cazul în care ați procurat produse alterate, nu trebuie să vă temeți, ci să vă adresați administratorului magazinului, care, fiind reprezentant al agentului economic, este obligat să reacționeze la solicitarea voastră”, a conchis reprezentantul Agenției pentru Protecția Consumatorilor.

Precizăm că recent, organele de drept au depistat un lot mare de produse alimentare necalitative la cîteva depozite din Chișinău și suburbii. Produsele alimentare, printre care carne congelată de pui, ouă și alte produse perisabile, aveau termenul de valabilitate expirat, erau păstrate în condiții antisanitare, iar pe sticlele cu băuturi alcoolice au fost indicate date de fabricare eronate. Angajații depozitelor nu puteau găsi cauza păstrării mărfurilor de calitate dubioasă, care în ajunul meselor copiase de sărbătoare trebuiau să ajungă în comerț.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?